Batarya Sorununa Çözüm Bulundu

batarya

OMÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü kil ve kumun hammaddesini, nanoteknoloji ile bir araya getirdi.

Üretilen malzemeyle artık bataryaların ısınması ve yanması önlenecek. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünce yürütülen çalışmada kil ve kumun hammaddesi olan silika (silisyum dioksit), nanoteknoloji ile biraraya getirilerek elde edilen nanokompozit (birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen) malzemeler yeni nesil cep telefonları ve tablet bilgisayarların bataryalarında kullanılabilecek.

Proje Yürütücüsü OMÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Engin Burgaz, Üniversitenin Bilim Araştırma Projesi (BAP) kapsamında nanoteknoloji (metrenin milyarda birinin kullanıldığı teknoloji) ile kompozit malzemeler geliştirdiklerini söyledi.

Sanayinin birçok alanında kullanılmak üzere polimer (çok parçalı) nanokompozit malzeme üretmeye başladıklarını belirten Burgaz, geliştirdikleri malzemelerin bataryalarda kullanılabilmesi için Elektronik Mühendisleri ve Sanayicilerle işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

batarya

Günümüzde kaynakları her geçen gün azalan doğal malzemelere alternatif durumundaki polimer nanokompozit malzemelerin yaygın bir uygulama alanına sahip olduğunu vurgulayan Engin Burgaz; ”Polimerlerin işlenme kolaylığı, mekanik davranışları, esnek yapıları ve düşük yoğunluğa sahip olmaları önemli avantajlarıdır.

Geliştirilen kompozit malzemeler daha çok elektronik elemanlar, otomotiv sanayi, uçak sanayi alanlarında kullanılmaktadır” şeklinde konuştu.

WD Sabit Sürücü Segmentini Genişletiyor