Robot Bilimi Etkinliği Düzenlendi

tubitak2

Her geçen gün insansı robot biliminden yeni ilerlemeler kaydedilirken TUBİTAK da gençleri robot teknolojisi ile tanıştırmak amacıyla Robot Bilimi etkinliği düzenledi.

Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan TUBİTAK dünya teknolojisinde bir nevi insanların geleceğini belirleyecak olan robot teknolojisine ayak uydumak ve teknolojiye yabancılaşılmaması için çalışmalar düzenliyor. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Robot Bilimi Şenliğinde ise yüzlerce robot projesi ile beraber eğlenceli ve ilginç bilim gösterileri,bilim atölyesi çalışmaları, bilim söyleşileri,ödüllü robot oyunları gibi birçok etkinlik yer alacak.Alanında uzman bilim insanlarından oluşan jüri tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından dereceye giren projelerin sahiplerine hediye verilecek.

rz050-humanoide-robotik_original

TÜBİTAK‘tan yapılan yazılı açıklamaya göre, kurumun desteği, bilim merkezleri ile bilim ve sanat merkezlerinin koordinatörlüğü ve okulların katılımıyla 5, 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen etkinliğe bu yıl yaklaşık 200 okul, 400 öğretmen ve 6 bin öğrenci katıldı.Etkinliğe katılan okullara verilen robot kitlerinde dokunma, mesafe ve ışık algılayıcı gibi sensörler bulunuyor. Bu sayede robot herhangi bir nesneye temas edip etmediğini algılayabiliyor, katettiği mesafeyi ölçebiliyor ve ortamdaki ışık yoğunluğunu belirleyebiliyor.

Robotik yani Robot Bilimi;makine mühendisliği, beraberinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği,yazılım mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanı olan Robot Bilimi dün barındırdığı mühendislik dallarından anlaşılacağı gibi yeni bir devir anlamına geliyor.Ülkemizde de Mekatronik olarak adlandırılan bölümün yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi adına çalışmalar yapılmaktadır.