1.2 milyar dolar değer biçilen, Etherum tabanlı MetaVerse evreni Decentraland’de kimse kalmadı. Aktif kullanıcı sayısı 50’yi bile bulmuyor.
Özellikle Mark Zuckerberg’in ve dolayısıyla Meta şirketinin ısrarı sayesinde sürekli gündemde yer alan MetaVerse projesi, bir süre için geleceğin en önemli projesi gibi görünmüş olsa da zaman geçip de iş bu projeyi hayata geçirmeye geldiğinde çok daha farklı bir tablo ortaya çıktı. Bilim kurgu filmlerinde ve kitaplarında sıkça karşılaştığımız bu konseptin bir gün gerçekten gündelik hayatın önemli bir parçası haline geleceğine şüphe yok. Ancak Meta’nın aksi yöndeki tüm ısrarlarına rağmen bugün görünüyor ki şu an elde olan teknoloji, bu sanal evreni geniş kitleler için cazip kılacak kadar gelişmiş değil. En azından şimdilik. Meta ve Apple gibi şirketler geliştirdikleri teknolojilerle bu durumu değiştirmek için ellerinden geleni yapıyor ama bu alanda istenen noktaya gelinmesi Zuckeberg’in öngördüğünden daha uzun sürecek gibi duruyor.
MetaVerse fikrinin ve bu fikri hayata geçirmek için elde olan imkanların mevcut durumu, erken davranıp bu alana yatırım yapanları da yolda bırakıyor. Bunun belki de en iyi örneği ise Decentraland.
Ethereum tabanlı bir sanal evren olan Decentraland, ilk açıldığında ilgiyle karşılanmış, MetaVerse’ün dillerden düşmediği dönemde değerine değer katmıştı. Öyle ki arkasına aldığı bu rüzgar, Decentraland’in pazar değerinin 1.2 milyar dolara kadar çıkmasını sağladı. Ancak bugün geldiğimiz noktada ortaya çıkan tablo, bu 1.2 milyar dolarlık değer biçmenin çok da gerçekçi olmayabileceğini gösteriyor. Çünkü insanları bir araya getiren sanal bir evren olarak pazarlanan Decentraland bugün deyim yerindeyse bir hayalet şehre dönmüş durumda.
DappRadar tarafından yayınlanan verilere göre, bugün Decentraland’deki günlük aktif kullanıcı sayısı sadece 38 kişi. 1.2 milyar dolar değer biçilen bir şirket için komik bir rakam. Ancak bu fikre ikna olup Decentraland’e yatırım yapan yatırımcılar bu rakamı ne kadar komik bulur, asıl soru bu. Çünkü MetaVerse fikrinin patlama yaptığı dönemde onlarca kişi Decentraland’den köşe kapmak için bu evrene yatırım yaptı. Elbette bu yatırımın ileride karşılık bulması pekala mümkün ama bugün karşımıza çıkan tablo hiç de iç açıcı değil.