“MetaVerse” isminin mucidi kendi MetaVerse’ünü kuruyor

MetaVerse

MetaVerse ismini ilk kullanan isim olan ve cyberpunk türünün öncüleri arasında kabul edilen ünlü yazar Neal Stephenson, kendi dijital dünyasını kuracak.

Bildiğiniz gibi MetaVerse fikri son dönemde epey momentum kazanmış durumda. Özellikle Mark Zuckerberg bu sanal evreni gerçeğe dönüştürme konuda oldukça kararlı. Bu uğurda şirketinin adını Facebook’tan Meta’ya çeviren Zuckerberg, bu alana milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Bu yüzden bugün MetaVerse dediğimizde çoğu kişinin aklına Meta’nın üzerinde çalıştığı sanal evren geliyor.

Ancak aslında bu kavram ve sanal bir dünya kurma fikri Facebook’un kendisinden bile eski. İnsanların dijital avatarlarıyla var olduğu bir sanal evren fikrinin kökeni 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. Hatta bu tarihe daha geriye çekenler bile var. Ancak bu dijital evreni daha somut bir şekilde tasvir edip, MetaVerse olarak adlandıran ilk kişi, ünlü yazar Neal Stephenson.

neal stephenson

Siberpunk türünün öncüleri arasında sayılan Neal Stephenson, özellikle Snow Crash kitabıyla tüm zamanların en iyileri arasında gösterilen bir bilim-kurgu kitabına imza atmıştı. İşte MetaVerse ismi de ilk olarak bu kitapta kullanıldı. Daha sonra başkaları da sanal dünyayı ifade etmek için bu ifadeyi kullanmaya başladı. Meta da dijital dünya fikrini dünyaya satarken bu ismi kullandı.

Sosyal ağların yerini alacak bu dijital dünyayı kurmak için milyarlarca dolar yatırım yaptığı için bugün MetaVerse dediğimizde akıllara ilk olarak Meta geliyor olsa da, aslında tek bir MetaVerse projesi bulunmuyor. Hatta yıllardır buna benzer dünyalar mevcut. Bugün de sadece Meta değil pek çok şirket ve girişimci kendi dünyalarını yaratmak için çalışıyor. İşte bu isimlere artık Neal Stephenson da katıldı.

Snow Crash’in yazarı ve bu fikrin isim babası olan Stephenson, kendi dijital evrenini yaratmak için çalışmalara başladı. Stephenson’ın kripto dünyasından bir girişimci ile birlikte temellerini attığı bu dijital evrenin, Meta ya da Fortnite gibi daha ticari girişimlerin aksine kripto dünyasından ilham alarak merkezi bir yönetimi olmayan bir dijital dünya deneyimi sunacağı söyleniyor.

App Store fiyatlarına zam geliyor