Twitter alternatifi Bluesky artık Android’de

Bluesky

Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey tarafından geliştirilen ve Twitter alternatifi olarak lanse edilen Bluesky, App Store’dan sonra Android’e de geldi.

Twitter’ı Elon Musk’ın satın almasının ardından ortaya çıkan hoşnutsuzluk pek çok kişiyi bir alternatif arayışına sokmuş olsa da bu arayışı sonlandıracak bir platform ortaya çıkmadı. Musk’ın Twitter’ı almasının ardından başta Mastodon olmak üzere benzer platformlara bir akın oldu ama bu platformlardan hiçbiri internet kullanıcılarını tam anlamıyla tatmin edemedi. Bu yüzden de Twitter’dan gelen yüzbinlerce kullanıcıyı ellerinde tutmayı pek de başaramadılar. Musk’a tepkili olanlar da zamanla Twitter’a dönmeye başladı.

Ancak bu durum Twitter’a alternatif olacak bir platform arayışının sona erdiği anlamına gelmiyor. Twitter deneyimini tam anlamıyla yaşatabilecek bir alternatifin ortaya çıkması halinde pek çok kişinin buraya yöneleceği düşünülüyor. Twitter’ın kurucusu olan Jack Dorsey de buna güveniyor olsa gerek ki Twitter’a alternatif olacağını umduğu yeni bir uygulama geliştirdi. Bluesky adını taşıyan bu yeni uygulama, şubat ayına App Store’a eklendi. Ancak bu haftaya kadar Android’de yoktu. Neyse ki sonunda o da oldu ve Bluesky Android’e geldi. Ancak App Store’da olduğu gibi Play Store’da da uygulamayı her isteyen indiremiyor. Jack Dorsey’nin yeni uygulaması, şimdilik sadece davetiye sistemiyle kullanıcı kabul ediyor.

Bluesky 1

Şimdilik beta aşamasında olan uygulama, Twitter ile oldukça benzer bir işleyişe sahip. Şu anda yaklaşık 25 bin kullanıcıya sahip olan uygulama, istediğiniz kişileri takip ederek gönderilerini görmenizi sağlıyor. Bu gönderiler, görsel de içerebilen kısa metinler oluyor. Şimdilik uygulamada direk mesaj özelliği bulunmuyor.

İlk olarak 2019’da Twitter bünyesinde geliştirilen, ancak zamanla Twitter’dan bağımsız olarak yoluna devam eden Bluesky’ın Mastodon gibi uygulamaların yapamadığını yapıp Twitter’a güçlü bir rakip olup olamayacağını bekleyip göreceğiz.

ChatGPT’nin günlük maliyeti 700 bin dolar