ChatGPT’nin günlük maliyeti 700 bin dolar

chatgpt

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka programı ChatGPT’yi çalıştırmanın, şirkete günlük 700 bin dolara mal olduğu ortaya çıktı.

Şu sıralar teknoloji dünyasını kasıp kavuran yapay zeka çılgınlığının fitilini ateşleyen ChatGPT, bugüne kadar hep bir başarı hikayesi olarak gündeme geldi. Bu da çok şaşırtıcı değildi çünkü OpenAI tarafından geliştirilen program kısa sürede yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Bu da OpenAI’ın gıptayla bakılan bir şirkete dönüşmesini sağladı. Ancak bir de madalyonun öteki tarafı var. Çünkü her ne kadar ChatGPT tüm zamanların en başarılı uygulamalarından biri olsa da aynı zamanda OpenAI’ın sırtına ciddi bir yük de bindiriyor. Çünkü bu yapay zeka programını işletmek ve milyonlarca kullanıcıya ulaştırmak aslında oldukça maliyetli bir iş.

Yarı iletken pazarına odaklanan araştırma şirketi SemiAnalysis’te görevli analist Dylan Patel tarafından paylaşılan bilgilere göre, yapay zeka programının OpenAI’a günlük maliyeti yaklaşık 700 bin dolar. Çünkü yapay zeka programı ciddi bir enerji tüketime yol açıyor. Çünkü kullanıcılar tarafından girilen her komut, CPU ve GPU gücüne ihtiyaç duyuyor. Buna bir de sunucular, veri depolama hizmetleri ve soğutma teknolojileri eklenince ortaya ciddi bir fatura çıkıyor.

OpenAI, ChatGPT için bir ödül programı başlattı

Üstelik Dylan Patel bu hesaplamayı ChatGPT-3’ü baz alarak yaptıklarını, şimdi GPT-4’ün çıkışıyla birlikte bu maliyetlerinin kayda değer ölçüde artmış olabileceğini söylüyor. Çünkü yapay zeka güçlendikçe, ihtiyaç duyduğu enerji de artıyor.

Neyse ki OpenAI bu yüklü faturayı ödeme konusunda çok da zorlanmayacak bir noktaya erişmiş durumda. Çünkü başta Microsoft olmak üzere bu yapay zeka programını kullanan şirketler, yapay zekadan faydalanmak için OpenAI’a ciddi rakamlar ödüyor. Dahası, bu rakam ilerleyen günlerde çok daha yukarılara çıkacak gibi görünüyor. Bu yüzden aslında Patel’in bu raporu, OpenAI’ın finansal durumundan ziyade yapay zekanın maliyetine dikkat çekiyor.

Elon Musk, TruthGPT ile evrenin gizemini çözmeye çalışacak