ABD’de devam eden görüşmelerden yasak kararı çıkması halinde TikTok, sahibi olan Çin merkezli ByteDance şirketinden ayrılarak yoluna tek başına devam edebilir.
Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım uygulaması, özellikle gençler arasında oldukça popüler. Öyle ki uygulama bu gidişle YouTube ve Instagram’ı bile geride bırakacak gibi görünüyor. Ancak bu gidişatın batı dünyasında, özellikle de ABD’de rahatsızlık yaratması, uygulamanın geleceğine dair soru işaretleri yaratıyor.
Çin merkezli bir uygulamanın tüm dünyada bu kadar popüler olmasından rahatsız olan ABD, TikTok’un önünü kesmek için önemli adımlar atıyor. Geçtiğimiz yılın sonunda, TikTok’un devlet görevlilerine ait cihazlarda kullanılmasının yasaklanmasıyla başlayan süreç, uygulamanın ABD’de tamamen yasaklanmasına doğru adım adım ilerliyor.
TikTok yönetimi ve ByteDance şirketi de bu durumun farkında olsa gerek ki olası bir yaptırımın önüne geçmek için şimdiden hareket planını belirlemiş durumda. Bloomberg tarafından paylaşılan bilgilere göre Tik Tok, ABD’deki güvenlik kaygılarından kendisini uzaklaştırabilmek için ByteDance’ten ayrılıp, bağımsız bir şirket haline gelmeyi planlıyor.
Böyle bir senaryoda TikTok, ByteDance’ten ayrılarak ABD merkezli bir internet şirketi olarak yoluna devam edebilir. Bunun için şirketin satılması ya da halka arz edilmesi gerekebilir. Bu yüzden ByteDance bunu bir tür son çare olarak görüyor. Ancak ABD uygulamayı yasaklarsa şirket bu son çareyi devreye sokabilir. Tabii bunu yapabilmesi için Çin hükumetinin izin vermesi gerekiyor ki o da şirket için aşılması gereken bir başka engele dönüşebilir. Öte yandan olası bir satılma durumunda, şirketin yaklaşık 40-50 milyar dolar edeceği tahmin ediliyor.