TikTok ABD’de yasaklanabilir

TikTok yeni bir özellik üzerinde çalışıyor

TikTok, ABD’de yasaklanabilir. Popüler uygulamanın yasaklanmasını öneren yasa tasarısı Amerikan Kongresine sunuldu.

Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu video paylaşım uygulaması, özellikle gençler arasında en çok kullanılan uygulamalar arasına girmiş durumda. Uygulamanın hızla yükselmeye devam etmesi, YouTube ve Instagram gibi en tepede yer alan uygulamaların bile zirvedeki yerini tehdit ediyor.

Çin çıkışlı bir uygulamanın tüm dünyada böylesine büyük bir etki alanına sahip olması, özellikle ABD cephesinde endişe yaratıyor. Nitekim TikTok’un ABD’li kullanıcılarının verilerini Çin hükumetiyle paylaştığı yönündeki iddialar sık sık gündeme geliyor. Bu endişeler şimdiye kadar büyük ölçüde sözde kalmış olsa da bu durum değişiyor. Çünkü uygulamanın ABD’de yasaklanması için somut adımlar atılmaya başlandı.

TikTok kullanıcı deneyimini değiştiriyor

TikTok’un ABD’de yasaklanmasını öneren yasa tasarısı, bu hafta Amerikan Kongresine sunuldu. Eğer bu yasa tasarısı Kongre’den geçerse popüler uygulamanın ABD’de kullanılması yasaklanacak. Kongre’ye sunulan bu yasa tasarısında, milyonlarca ABD vatandaşı tarafından kullanılan bu uygulamanın hem Çin’in casusluk faaliyetlerine hizmet ettiği, hem de Çin propagandasına alet olduğu söyleniyor.

Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir rapor, popüler uygulamanın özellikle gençlerin başlıca bilgi alma kaynaklarından biri haline geldiğini ortaya çıkarmıştı. Bu da Çin kontrolündeki bir algı yönetimini mümkün hale getiriyor. Çünkü ByteDance algoritmasını istediği gibi modifiye ederek, Çin’in istediği algının yaratılmasına hizmet edecek videoların kullanıcıların karşısına çıkmasını sağlayabilir. Hatırlarsanız FBI direktörü de birkaç hafta önce tam olarak bu tehlikeye dikkat çekmiş ve uygulamanın erişime kapatılmasını önermişti. FBI direktörünün bu açıklamasından birkaç hafta sonra Kongre’ye sunulan bu yasa tasarısı, uygulamanın ABD’de yasaklanma ihtimalinin hiç de düşük olmadığını gösteriyor.

FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried tutuklandı