Yapay zeka programları kullanılarak oluşturulmuş görüntüler ya da karakterler içeren ve çoğu zaman bu konularda bilgi veren YouTube videoları, virüs saçıyor.
Bir yandan Midjourney ve benzeri metinden görsel yaratma programları, bir yandan ChatGPT gibi chat botları derken yapay zeka programları iyiden iyiye girmiş durumda. Bu programların sunduğu geniş imkanlar, pek çok kişinin bu programlara akın etmesine sebep oluyor. Dahası bu alana büyük ilgi olması, pek çok kişinin bu alanda kendini geliştirmeyi bir fırsat olarak görmesine de sebep oluyor. Ancak internette ilgi gören her alanda olduğu gibi bu yapay zeka dünyası siber suçlular için bir avlanma alanına dönüşmüş durumda. Bu noktada siber suçluların sıklıkla başvurduğu araçlardan biri ise YouTube videoları oluyor.
Siber güvenlik şirketi CloudSEK tarafından yayınlanan son raporda, yapay zeka ile yaratılmış sanal karakterlerin yer aldığı, çoğu zaman bu A.I. teknolojilerine dair bilgiler içeren videoların arz ettiği tehlikeye dikkat çekiliyor. Çünkü bu tarz videoların altına iliştirilen harici bağlantılar genelde kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlara maruz kalacağı adreslere götürüyor. Kendilerine yardımcı olacağını düşündükleri bir yapay zeka uygulamasına ya da programına ulaşmak amacıyla bu bağlantılardan birine tıklayan kullanıcılar, bir anda cihazlarını kötü amaçlı yazılımlarla enfekte olmuş halde buluyor.
CloudSEK tarafından yayınlanan rapor, kasım 2022’den bu yana YouTube’a yüklenen bu tarz videolarda yüzde 300’lük bir artış olduğunu gösteriyor. Bu videolar genelde kullanıcıları kandırarak Vidar, RedLine veya Raccoon gibi kötü amaçlı yazılımlardan birini indirmelerine sebebiyet veriyor. Bu yüzden bu tarz videoların altındaki bağlantılara tıklarken iki kez düşünmek gerekiyor. Özellikle de bu bağlantılar normalden paralı olan Adobe Photoshop, Premiere Pro, Autodesk 3ds Max veya AutoCAD gibi uygulamaların sözde ücretsiz versiyonlarını indirmek için verildiyse.