Amerikan Senatosu’nun TikTok’u devlet kurumlarında yasaklamasının ardından uygulama şimdi de üniversitelerde yasaklanıyor.
Bildiğiniz gibi son dönemde internet dünyasında TikTok rüzgarları esiyor. Çin merkezli ByteDance adlı şirketin sahibi olduğu uygulama, özellikle gençler arasında çok popüler. Öyle ki uygulama bu gidişle YouTube ve Instagram’ı bile geride bırakacak gibi görünüyordu. Ancak görünüyordu diyoruz çünkü artık uygulamanın önünde çok büyük bir engel var. O engelin adı da Amerika Birleşik Devletleri.
Çin çıkışlı bir uygulamanın tüm dünyada böylesine büyük bir etki alanına sahip olması, tahmin edileceği ABD tarafından pek hoş karşılanmadı. Bu hoşnutsuzluk uzun süre eyleme dönüşmese de son günlerde üst üste somut adımlar da gelmeye başlandı. İlk olarak uygulamanın ABD’de kullanımının hepten yasaklanması için Amerikan Kongresine bir yasa tasarısı sunuldu. Daha bu yasa tasarısının görüşülmesi beklenirken, bu kez de Amerikan Senatosuna benzer bir teklif götürüldü. Üstelik Amerikan Senatosu bu yasa tasarısını kabul etti. Senatodan onay alan bu yasa, TikTok’un devlet kurumlarına ait cihazlarda kullanımını yasakladı. Bundan sonra uygulamanın, devlet görevlilerine ait telefonlara ya da tabletlere kurulamayacağı ve bu cihazlarda kullanılamayacağı açıklandı.
Daha bu kararın yankıları sürerken bu kez de benzer bir haber Amerika’daki üniversitelerden geldi. Alabama, Georgia ve Oklahoma eyaletindeki üniversiteler, TikTok’un üniversiteye ait cihazlarda kullanımını yasakladı. Aynı şekilde uygulamaya kampüs Wi-Fi’yı üzerinden erişilmesi de yasaklandı.
Bildiğiniz gibi TikTok’un ABD’li kullanıcılarının verilerini Çin hükumetiyle paylaştığı yönündeki iddialar sık sık gündeme geliyordu. Bu endişeler şimdiye kadar büyük ölçüde sözde kalmış olsa da bu durum hızla değişiyor. Şimdi gözler ABD Kongresine çevrilmiş durumda. Çünkü oradan da benzer bir karar çıkarsa uygulama sadece devlet telefonlarında değil tüm ABD’de yasaklanacak.