ByteDance’i TikTok’u Satmak Yerine Yasağı Göğüsleyecek

tiktok

ABD’nin TikTok’u satmaya zorladığı ByteDance, popüler uygulamayı Amerikalı bir şirkete satmaktansa yasaklanmasına razı olacak.

Haftalardır internet dünyasının gündeminden düşmeyen TikTok yasağı, birkaç gün gerçeğe dönüştü. Popüler uygulamanın arkasındaki şirket olan ByteDance’in haftalardır engellemeye çalıştığı bu yasak, önce ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti, sonra Senato’da onaylandı, son olarak da ABD Başkanı Joe Biden’ın masasına geldi. Biden da bu yasa tasarısını imzalayınca, bu yasa yürürlüğe girmiş oldu. Ancak TikTok hemen yasaklanmadı. Bunun yerine ByteDance’e dokuz ay mühlet verildi. ByteDance ya bu dokuz ay içinde uygulamayı Amerikalı bir şirkete satmazsa TikTok Amerika’da yasaklanacak.

Bu kararın açıklanmasının ardından gelen ilk yorumlar ByteDance’in popüler uygulamayı satmaktan başka çaresi olmadığı yönündeydi. Ancak görünen o ki şirketin popüler uygulamayı Amerikalı bir şirkete satma gibi bir niyeti yok.

bytedance

Reuters’in haberine göre ByteDance, popüler uygulamasını Amerikalı bir şirkete satmaktansa uygulamanın yasaklanmasını tercih ediyor. Bu yüzden ABD hükumetinin istediği gibi uygulamayı satmayacak. Bunun yerine bu kararı mahkemeye taşıyarak itirazda bulunacak. Bu itirazlardan sonuç alamazsa da uygulamanın ABD’de yasaklanmasına razı olacak. Neticede bu yasak ABD dışında geçerli olmayacak.

Öte yandan uygulamanın gerçekten yasaklanması ABD’de özellikle gençler arasında büyük tepki toplayacağı için bu durum ByteDance’in bu yasağı tersine çevirme şansını arttırabilir. Ne olursa olsun, en azından bu noktada uygulamanın Amerikalı bir şirkete satılma ihtimali oldukça düşük görünüyor.

TikTok’un Korktuğu Başına Geldi; Yasak Kapıda