FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried tutuklandı

FTX Sam Bankman-Field

Kripto para yatırımcılarını milyarlarca dolar zarara uğratan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, Amerika’nın isteği üzerine Bahamalar’da tutuklandı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde büyük bir kripto çöküşü daha yaşandı. Bu seferki çöküşün müsebbibi ise en popüler kripto borsalarından biri olan FTX oldu. Kripto milyarderi olarak üne kavuşan Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu şirket, deyim yerindeyse bir günde battı. Kısa süre öncesine kadar değeri 32 milyar dolar olarak kabul edilen şirket, işin arkasındaki düzenbazlığın ve şirket yönetiminin zimmetine para geçirdiğinin ortaya çıkmasının ardından hızla değer kaybetti ve sonunda da iflasını açıkladı. Kendisi batarken çok sayıda kripto yatırımcısını da beraberinde götürdü.

FTX çöküşü sonrası hem milyarlarca dolar para kaybeden yatırımcılar hem de finans denetim kurumları bu vurgununun sorumlularını aramaya başladı. Elbette listenin başındaki isim Sam Bankman-Fried oldu. Bankman-Fried çöküşün ardından yaptığı açıklamalarla kendisini aklamaya çalışmış olsa da yetkili mercileri pek ikna edememiş gibi görünüyor. Çünkü eski kripto milyarderi, şimdilerin kripto vurguncusu Sam Bankman-Fried, dün Bahamalar’da tutuklandı.

FTX

New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı, bugün bir açıklama yayınlayarak Sam Bankman-Fried’in Amerika’nın isteği üzerine Bahamalar’da tutuklandığını doğruladı. Bankman-Fried’in kısa süre içinde ABD’ye iade edilmesi ve burada yargı sürecinin başlanması bekleniyor.

Şirketin iflasıyla sonuçlanan süreç, CoinDesk’te yayınlanan bir makaleyle başladı. CoinDesk tarafından hazırlanan makale, FTX’in en büyük yatırımcıları arasında gösterilen, yine Sam Bankman-Fried’in kurucusu olduğu Alameda Research’ün şirkete yaptığı yatırımı FTT’yle, yani şirketin çıkardığı kendi kripto parasıyla yaptığını ortaya çıkardı. Yani şirket FTT’nin değerini şişirmek için 5 milyar dolarlık asılsız bir yatırım göstermişti. Bu yatırımın reel bir karşılığı yoktu. Bu tezgahın ortaya çıkmasının ardından Binance, elindeki bütün FTT tokenlarını satacağını açıkladı. İşte çöküşü kaçınılmaz hale getiren de bu açıklama oldu. İnsanlar Binance’in izinden gidip FTT tokenlarını paraya çevirmeye çalışınca tüm piramit çöktü ve FTX’in gerçekte söylendiği gibi bir değeri olmadığı ortaya çıktı. Olan FTT’ye milyarlarca dolar yatırım yapan yatırımcılara oldu.

C++, en popüler programlama dili listesinde Java’yı geride bıraktı