Koronavirüsün çocuklarda az görülme nedeni açıklandı

Koronavirüs aşılarının yan etkisi

Koronavirüsün çocuklarda az görülme nedeni bilim insanlarında büyük merak uyandırıyordu. Özellikle de çocuklarda ve bebeklerde bu hastalık daha az etki ediyor.

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda; Koronavirüsün çocuklarda az görülme nedeni yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bildiğiniz üzere basında genellikle yaşlıların ve olgunların hastalanarak öldüğüne yer veriliyor. Her ne kadar bilim insanları bunu bilimsel çalışmalarla desteklemese bile destek verdi.

Çocuklar ve bebekler, bu hastalık bakımından son derece şanslı. Özellikle de çocukların bazı ayrıcalıklara sahip olduğu söylenebilir. Bunun en önemli nedeni reseptör protein seviyesi düşüklüğü.

Koronavirüsün çocuklarda etkisi çok daha az oluyor

Tek hücre RNA dizilemesi sayesinde, çocukların bu salgından çok daha az etkilendiği ifade edildi. Böylece, virüs çocuklara hiç etki etmiyor veya etkisi sınırlı kalıyor. Farklı yaş gruplarına ait bağışçılar tarafından verilen numunelere bakıldığında da bunu görmek mümkün.

Koronavirüsün çocuklarda az görülme nedeni

Bilim insanları tarafından TMPRSS2 olarak adlandırılan bir akciğer proteini, virüsün ana çoğalma bölümlerinden birisi. Bu virüs, bahsi geçen proteinlere bağlanıyor ve onların hücre zarında eriyip kaybolmasını sağlıyor. Bu sayede en ufak bir zarar görmeden hücreye ulaşmış oluyor.

Etkili bir hedef konulması gerektiğini düşünen sağlık kuruluşları, bu proteni engelleyici çalışmalar yürütebiliyor. Zaten aşı çalışmalarının önemli bir bölümünü bu oluşturuyor. Yani kilit protein TMPRSS2 diyebiliriz. Bakalım bilim insanları kısa bir süre içerisinde bu proteini kullanarak yeni tedaviler ve aşılar geliştirebilecek mi?