Şu sıralar Amerika’da test edilen deneysel bir ilaç. kilo verme derdine son verebileceğini gösteren sonuçlar elde ediyor.
Bugün dünyada milyonlarca kişi fazla kilolarla boğuşuyor. Kilo vermek için diyetlerden cerrahi müdahalelere pek çok yöntem deneniyor olsa da, hala bu sorunu kolaylıkla ortadan kaldıracak bir çözüm üretilmiş değil. Ancak şu sıralar Amerika’da test edilen deneysel bir ilaç, kilo verme derdini tarihe karıştırma konusunda oldukça iddialı görünüyor.
Lilly adlı ilaç firması tarafından geliştirilen bu ilaç tirzepatide adını taşıyor. Test aşamasında elde ettiği sonuçlarla dikkat çeken tirzepatide, oldukça iddialı geliyor. Çünkü test aşamasına katılan obez kişilerin kilo kaybı hesaplandığı, ortalama olarak toplam kilolarının yüzde 22.5’inden kurtulmayı başardıkları görülüyor.
Bu deneysel ilaç, yemek yedikten sonra vücudumuz tarafından salgılanan iki hormonun sentetik taklitlerini barındırıyor. GLP-1 ve GIP olarak bilinen bu hormonları ilaç aracılığıyla alan kişiler, normalde yemek yedikten sonra ulaştıkları doyma hissine hızlıca ulaşıyorlar.
Dokuz ülkeden 2500 kişinin katıldığı test sürecinde katılımcıların bir kısmına yüksek doz, bir kısmına orta doz, bir kısmına da düşük doz ilaç verildi. Bir kontrol grubu oluşturmak için katılımcıların bir kısmına ise hiçbir etkisi olmayan placebo ilaçları verildi. 72 hafta süren test sürecinin ardından sonuçlar kontrol edildiğinde, yüksek doz verilen grubun ortalama 26.5 kilo verdiği tespit edildi. Orta doz verilen grupta ise ortalama kilo kaybı 24.5 oldu. Düşük doz ilaç alan hastalar da 17.5 kilo vermeyi başardı.
Test aşamasında oldukça umut verici sonuçlar sunan bu ilacın piyasaya sürüldükten sonra da aynı performansı sergileyip sergileyemeyeceği bilinmez. Ancak görünüşe bakılırsa kilo verme derdini tarihe karıştıracak ilaçlar yakın gelecekte gerçeğe dönüşecek.