Yerli koronavirüs ilacı yakında üretilebilir

Koronavirüsü yendikten sonra

Türkiye’deki herkesin büyük bir merakla beklediği yerli koronavirüs ilacı için geri sayım başladı. Bu ilaç tamamen Türkiye’deki araştırmacılar tarafından üretilecek. İşte merak edilen bütün detaylar.

Koronavirüs salgını dünyanın her yerine yayıldı ve çok ciddi bir duruma geldi. Yaklaşık olarak 4 milyona yakın insanın bu hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor ve rakamlar giderek daha fazla artış gösteriyor. Bazı kişilerde belirtilerin neredeyse hiç görülmemesi ise salgının daha fazla yayılmasına neden oluyor. Yapılan bütün çalışmalara rağmen, bu salgını durdurmak neredeyse imkansız. Ancak Türkiye’deki araştırmacılar bunu tersine çevirmek istiyor.

Yerli ilaç bütün dünyaya satılacak

VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş ARGE Merkezi tarafından geliştirilen TR-C 19, büyük ölçüde pozitif etki yaratacak gibi görünüyor. Bütün dünyaya satış işlemlerinin yapılması için ruhsatlandırılması gerekiyor. Bu nedenle ilaç otoritelerinin onayı son derece önemli. Şirket onay alabilmek için akademisyenlerden yardım almak istiyor.

Koronavirüs ne zaman bitecek

VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, yapılan çalışmaların TÜBİTAK ile ortaklaşa olduğunu söyledi. TÜBİTAK laboratuarları üzerinden yapılacak denemelerde önemli sonuçlar elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca Türkiye’deki sağlık üniversiteleri de işin içine dahil edilecek. Burada tamamen diğer platformların katılımı büyük önem taşıyor. Eğer sağlık üniversiteleri çok fazla katılım göstermezse, ilacın geliştirme aşaması aksayabilir.

Koronavirüs akıllı gözlük teknolojisiyle görülebilecek! İşte detaylar

Herhangi bir ilaç piyasaya sürülmek isteniyorsa geçmesi gereken 3 aşama bulunuyor. Birincisi araştırma aşaması olarak adlandırılıyor. Şirket bu aşamayı çoktan geçti. İkinci aşama ise deney aşaması olarak biliniyor. Bu aşamada ilaç birçok farklı yerde deneniyor. Eğer olumlu sonuç alınırsa kullanıma sunuluyor. Firma şu anda deney sayısını artırarak başarı yüzdesini artırmak istiyor.