Uyku Apnesinin Tedavisinde Yeni Bir Seçenek: Kilo Verme İlaçları

Uyku Apnesinin Tedavisinde Yeni Bir Seçenek: Kilo Verme İlaçları

Yeni bir çalışma, popüler bir obezite ilacının, insanların uyurken nefes almakta zorlandığı tehlikeli bir bozukluğun tedavisine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. Uyku apnesinde zayıflama ilacı kullanılabilir. İşte tüm detaylar.

Kilo verme ilacı Zepbound ve diyabet tedavisi Mounjaro’nun içindeki ilaç olan Tirzepatide’in, ilacı bir yıl boyunca kullanan obezite hastalarında uyku apnesinin şiddetini azalttığı, kiloyu azalttığı, kan basıncını ve diğer sağlık önlemlerini iyileştirdiği ortaya çıktı. Bir sözcü Cuma günü yaptığı açıklamada, araştırma için ödeme yapan ilacın üreticisi Eli Lilly and Co.’nun, Gıda ve İlaç İdaresi’nden, insanların uyku sırasında nefes alıp vermeye başladığı orta ila şiddetli uyku apnesini tedavi etmek için ilacın kullanımını genişletmesini istediğini söyledi. Yıl sonuna kadar bir karar verilmesi bekleniyor.

Uyku Apnesinin Tedavisinde Yeni Bir Seçenek: Kilo Verme İlaçları

Ancak dışarıdan bir uzman, başyazısında, boğazdaki dokunun uyku sırasında gevşeyip çökmesi ve tamamen veya kısmen bloke olmasıyla ortaya çıkan obstrüktif uyku apnesi için ilacın “tek tedavi” olarak kullanılıp kullanılamayacağını söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağı konusunda uyardı. Tahminen 20 milyon Amerikalıyı etkiliyor ve horlama, beyin bulanıklığı ve gündüz uykululuğu gibi kısa vadeli sorunların yanı sıra kalp hastalığı, demans ve erken ölüm gibi uzun vadeli ciddi sorunlara da neden olabiliyor.

Cuma günü New England Journal of Medicine’de yayınlanan ve bir tıbbi toplantıda sunulan araştırma, obezite ve uyku apnesi tanısı alan yaklaşık 500 kişiyi içeriyordu.

Beş kişi yasa dışı yayın hizmeti işlettikleri için hapis cezasıyla karşı karşıya