Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı nedir?

Favipiravir ilacı

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında merak edilen her şeyi bir araya getirdik. Bu ilaç nedir ne işe yarar?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında bilim insanları bu virüs ile mücadele için çalışmalarına başlamıştı. Henüz kesin tedavisi ve aşısı bulunmayan koronavirüs salgınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Favipiravir ilacının kullanıldığını açıkladı. Peki, Favipiravir ilacı nedir? Ham madesinde neler var?

Koronavirüs tablosu Amerika’da giderek kötüleşiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası; “Uluslararası sağlık yardımlarımız, ilaç geliştirme çalışmalarımızla ilgili önemli gelişmeler var. Bugüne kadar destek verdiğimiz ülke sayısı 120’yi bulmuştur. Hekimlerimizin kullandığı ilacı TÜBİTAK çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi senteziyle üretmeyi başardı. Sağlık Bakanlığımızın ruhsat süresini tamamlamasının ardından kullanıma sunulacaktır.” açıklamalarında bulundu.

Favipiravir ilacı nedir?

Japonlar tarafından geliştirilen Favipiravir, 2014 yılından bu zamana Japonya’da ve bazı ülkelerde satılıyor. Bazı virüslerle mücadele eden Favipiravir’in yapılan denemelerde koronavirüs tedavisinde faydalı olduğu Çinli yetkililer tarafından açıklanmıştı. T-705 kod isimli bu ilaç, Avigan veya favilavir bir edilir antiviral ilaç tarafından geliştiriliyor.

Diğer bazı deneysel antiviral ilaçlar olan T-1105 ve T-1106 gibi, bir pirazinkarboksamid türevi olan Favipiravir, Batı Nil virüsü, sarıhumma virüsü, ayak ve ağız hastalığı virüsü, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alfavirüsler ile mücadele ediyor.

Favipiravir ilacı

Bu süreçte koronavirüs tedavisinde kullanılan bu ilacın yan etkilerinin de olmadığı belirtiliyor. Çin’in salgın sonrası hastalarında uyguladığı bu ilacın Türkiye’de de uygulanacağı söyleniyor. Bir çok virüse benzer bir yapıda olan COVID-19‘un, çaresi Favipiravir olacak gibi görünüyor. Ancak Favipiravir’in yapısında bazı değişikliklerin yapılması ve COVID-19 virüsü için daha etkili hale getirilmesi bekleniyor.