Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk kapalı alanda maske kullanımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.
Son dönemde mutasyonlu virüs vakalarının artması pek çok ismi de harekete geçirdi. Pek çok bilim insanı cerrahi maskelerin mutasyonlu virüse karşı koruma sağlamadığı fikrinde birleşirken, merak edilen sorunun cevabı TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk’ten geldi.
Öztürk konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu satırlara yer verdi.
Kapalı alanda maske kullanımı için önemli açıklama
“Maalesef mutant virüs Avrupa ülkelerinden sonra ülkemizde de hızla yayılıyor. Sağlık Bakanı dün 17 ilde, bugün 23 ilde bu yeni virüsün görüldüğünü açıkladı. Avrupa’da birçok ülke yarından itibaren sınırlarını kapatıyor ve ülkeye gelen uçuşları engelliyor.
Bu yeni mutant virüsün bulaştırıcılığı çok daha yüksek ve özellikle kapalı alanlarda “airborne” olarak ortam havasından bulaşabiliyor. Burada etkili olan bulaş yolu, temasla geçen “damlacık” dışında “aerosol partikülleri şeklinde havada asılı kalan virüsler….Sizden önce o kapalı ortamda maskesiz bulunmuş bir kişinin ortama yaydığı partiküller 3 saate kadar sizi de etkilemiş oluyor.
Normal maskeler bu küçük aerosol partiküllere karşı yeterli olamayacağı için, ABD’ de CDC Başkanı Dr. Faucci, kapalı yerlerde en az üst üste takılmış 2 maske öneriyor. Almanya bu hafta, kapalı ortamlarda çalışan kişilere FFP2 maskeleri önermeye başladı. AVM ve mağazalara UV lambaları takılıyor. Bu haliyle, maskenin çıkarıldığı, bir şeyler yiyip içilen ortamlar en riskli alanlar haline geldi. Keza, asansörler, toplu taşım araçları, uçaklar, otobüsler konusunda daha da çekinceli olmak gerekiyor…İşin en üzücü tarafı bu yeni mutant virüsün şu anki aşılardan beklenen iyiliği olumsuz yönde etkileyecek olması.”
Görünen o ki önümüzdeki süreçte normal maske kullanımı hiç bir işe yaramayacak. Hatta okullarda da çift maske uygulamasına geçilmesi olası görünüyor.
Türkiye’de maskesiz ne zaman gezilebilecek? İşte konu ile ilgili detaylar