Dünya Sağlık Örgütünden koronavirüs açıklaması!

DSÖ yeni koronavirüs açıkladı

Koronavirüs pandemini çok da sağlıklı yürütemeyen Dünya Sağlık Örgütünden yeni koronavirüs açıklaması geldi. Maske konusunda görüş değişti.

Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 salgını ortaya çıktığı ilk günlerde salgın niteliği taşımıyor diyerek kendisine kulak veren ülkeleri yanlışa sürükledi. Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılmaya başladıktan sonra Dünya Sağlık Örgütü Covid-19’u pandemi olarak tanımladı. Örgüt maske konusunda da benzer bir yol izledi. İlk etapta hazırladığı kılavuzda güvenilir bilimsel kanıtlar olmadığı gerekçesiyle kamusal alanlarda insanları maske takmaya çağırmak konusunda yanlış yapıldığını savundu. Bununla birlikte maske takmanın iletişimi engellemek ve rahatsızlık yaratmak gibi olumsuz yönlerini sıralıyordu. Ancak örgüt şimdi aksini iddia eden bir kılavuz yayınladı!

Dünya Sağlık Örgütü aksi yönde fikir değiştirdi!

DSÖ virüs tehdidinin yoğun olduğu kamusal alanlarda, insanlarla yakın temas kurulacağı zamanlarda, toplu taşıma istasyonlarında özellikle 65 yaş üstü vatandaşları maske kullanmaya davet etti. Bildiğiniz gibi tüm dünyada maske inanılmaz önemli bir hale geldi. DSÖ insanların kendilerini korumak için bez maske takmalarını önerdi. DSÖ’nün araştırmalarına göre günlük hayatta kullandığımız maskeler de tıpkı N95 maskeler gibi yüksek koruma sağlıyor. Bunun yanında şu sıralar daha çok kullanılmaya başlanan yüz siperlikleri de maske ile kullanıldıktan sonra oldukça etkili. Gözlük kullanılması da virüs tehlikesini bir nebze azaltıyor.

koronavirüs

Dünya Sağlık Örgütünün bu tavrı eleştirilere neden oldu. En çok da ABD Başkanı Donald Trump örgüte tavır aldı. Örgütün Çin ile iş birliği kurarak virüsün niteliğini sakladığını iddia etti. Trump ABD’nin bu örgüt ile olan bağlarını geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile tamamen koparttı.

DSÖ verilerine göre şu anda Covid-19’dan enfekte olan kişi sayısı toplam 6 milyon 663 bin 304. Bu kişilerden 392 bin 802’si hayatını kaybetti. Virüs 216 ülkede görüldü.

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’ne üye 194 ülke içinde, bugüne dek örgüte en fazla maddi kaynak aktaran ülke olmuştu. ABD 2019 yılında DSÖ verilerine göre 400 milyon doları aşan yardımda bulundu. Bu tutar örgütün bütçesinin yüzde 15’ine karşılık geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Sizce DSÖ bu süreci neden sağlıklı yürütemedi ?

iPhone kullanıcılarına yeşil ekran sürprizi!