NASA’nın aralık ayında yörüngeye yolladığı dev James Webb Uzay Teleskobu’nun Amerika’ya maliyeti de devasa oldu.
Bildiğiniz gibi NASA‘nın bugüne kadar hayata geçirdiği en heyecan verici ve en büyük projelerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, uzun yıllar süren hazırlık sürecinin ardından nihayet aralık ayında uzaya fırlattı. Başarıyla fırlatılan uzay teleskobu, aradan geçen sürede kurulumunu başarıyla tamamlayıp merceklerinin ayarlanma kısmının tamamlanmasına da yaklaştı. Teleskobun yakında son halini alıp uzun yıllar sürecek gözlem sürecine geçmesi bekleniyor. Ancak tüm bu projenin hayata geçirilmesi kocaman bir maliyeti de beraberinde getiriyor.
Peki James Webb teleskobu NASA’ya ne kadara mal oldu? Bu soruya cevap arayan The Planetary Society, son derece kabarık bir hesap çıkardı.
The Planetary Society tarafından yayınlanan rapora göre NASA, hayata geçirilmesi yirmi dört yıl alan bu projeye 9.7 milyar dolar harcadı. Teleskop için ESA (Avrupa Uzay Ajansı) da 754 milyon dolar harcarken, Kanada Uzay Ajansı da 158 milyon dolar ile destek verdi. Yıllar içinde yapılan harcamalar, enflasyon da göz önüne alındığında toplamda 10.8 milyar doları buluyor.
Uzay teleskobunu yörüngeye taşıyacak olan rokete 8.8 milyar dolar harcandı. Ayrıca beş yıl boyunca teleskobun işletilmesi için de 861 milyon dolar bütçe ayrıldı.
Proje hazırlandığı ilk yıllarda teleskobun 2014 yılında tamamlanması ve yaklaşık 5 milyar dolara mal olması öngörülüyordu. Ancak sonuçta ortaya beklentilerin iki katından bile fazla bir maliyet çıktı.
Ancak NASA, James Webb teleskobu sayesinde elde edilecek verilerin kıymetine dikkat çekiyor ve bu yüksek maliyetin karşılığının alınacağını düşünüyor. NASA ayrıca bu yatırım sayesinde binlerce kişiye iş verildiğini, yeni projelere yardımcı olunduğunu ve paranın bir kısmının yerel ekonomiye geri döndüğünü söylüyor.