James Webb Uzay Teleskobu sürtünme problemi yaşıyor

James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu ciddi bir sorunla karşı karşıya. Teleskobun önemli bir parçasında gitgide artan bir sürtünme sorunu tespit edildi.

NASA’nın bugüne kadar hayata geçirdiği en heyecan verici ve en büyük projelerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, uzun yıllar süren hazırlık sürecinin ardından nihayet tam anlamıyla faaliyete geçirildi ve temmuz ayında ilk görüntüleri yollamaya başladı. Evrenimizi daha önce hiç görmediğimiz kadar net bir şekilde görmemize olanak sağlayan bu teleskobunun hünerleri sosyal medyada da uzun süre konuşuldu.

Yayınlanan her yeni görüntüyle bir kez daha hayranlığımızı kazanan uzay teleskobu, evrenin farklı köşelerini görüntülemeye devam ediyor. Evrendeki en uzak yıldızdan, en genç galaksiye sayısız farklı gök cismini etkileyici bir keskinlikte görüntüleyen teleskop, bilim dünyası için son derece kıymetli verileri toplayıp Dünya’ya gönderiyor.

James Webb uzay teleskobu

Son günlerde daha çok çektiği etkileyici görüntülerle gündemimize taşınan James Webb Uzay Teleskobu, bu kezse can sıkı bir gelişmeyle gündemde. Çünkü NASA tarafından yapılan açıklamaya göre uzay teleskobu mekanik bir sorunla karşı karşıya.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre uzay teleskobu üzerinde yer alan bir mekanizma giderek artan bir sürtünme sorunu yaşıyor. NASA içinde bir ekip bu sorunun sebebini tespit alıp çözümünü bulmaya çalışıyor. Ancak bu esnada uzay teleskobunu kullanan bazı bilimsel araştırmalar durdurulmak zorunda kaldı.

Bu sürtünme sorunu, uzay teleskobunun en önemli gözlem araçlarından biri olan Mid-Infrared Instrument (MIRI)’ta yaşanıyor. Bu sürtünme sorunu sensörün farklı dalga boyutları arasında geçişini etkiliyor. Dolayısıyla çözüm bulunmaması halinde ciddi aksaklıklara sebep olabilir.

Terra Luna’nın yaratıcısı: “Kaçmıyorum ama teslim de olmam”