Dev bir origami: James Webb Uzay Teleskobu

jwst aynalar

Geçtiğimiz hafta New Horizons uzay aracının Plüton gezegenine ulaşmasının ardından teknoloji gündeminin bir bölümü NASA ve uzay haberlerine ağırlık vermeye başladı. Şimdi gündeme gelen konu ise insanoğlunun halen yapmakta olduğu en iyi teleskop olan James Webb üzerine. Dünyanın en gelişmiş teleskobu James Webb hakkında son bilgiler haberimizde.

jwst-aynalar

Zaman zaman internette gördüğümüz dev galaksi fotoğraflarının hepsi Hubble Uzay Teleskobu’ndan gelmekte. Ancak Hubble, 25 yılını doldurdu ve artık eskisi kadar verimli değil. Yakın bir zamanda kasıtlı olarak dünya atmosferine yollanacak olan Hubble, parçalanarak görevini sonlandıracak. Diğer yandan ise Hubble’dan edinilen tecrübeler ışığında yeni bir teleskop imal ediliyor. İsmi James Webb. James Webb NASA’nın kıdemli çalışanlarından. İsmini onurlandırmak adına tercih edilmiş.

James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’a kıyasla çok daha gelişmiş bir yapıda. Kızılötesi ışınları kullanarak görüntü toplayacak olan teleskop, dünya yörüngesinde dolaşmayacak. Uzak yörüngede yer alacak olan teleskop, dev aynaları ile dünyaya yeni görüntüler aktaracak. Fakat origami denmesinin sebebi, üzerinde 18 adet ayna bulunması. Normal şartlar altında bu aynaları tek parça üretmek mümkün ancak uzaya gidecek bir araçta yük kapastesi ve ebatlar çok önemli olduğu için çok kenarlı 18 adet ayna üretildi. Bu aynalar katlanabilir bir mekanizma ile uzaya gönderilecek.

Ekim 2018’de fırlatılması planlanan JWST, 6.5 metre genişliğinde olacak. Ariane 5 roketiyle fırlatılacağı için katlanabilir bir yapı tercih edilecek. Çünkü Ariane 5 roketi en fazla 5 metre genişliğe izin veriyor. Bu aynalar sayesinde kızılötesi ışınlarla 13.5 milyar ışık yılı uzaktan yeni görüntüler alacak.

Facebook, Google’ı tehdit etmeye başladı!