ABD senatörü: “NASA, Elon Musk ve Jeff Bezos’un ATM’si haline geliyor”

Elon Musk

Bir dönem başkanlık adayı da olan ABD senatörü Bernie Sanders, NASA’nın Elon Musk ile Jeff Bezos arasındaki uzay yarışı için bir ATM’ye dönüştüğünü düşünüyor.

Ay’a geri dönmek ve Mars’a ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmek isteyen ABD, bu amaç doğrultusunda NASA’ya yaptığı yatırımları son yıllarda iyice arttırdı. Ancak Amerikan uzay ajansı bu amacına ulaşmak için kendi içinde gerekli teknolojileri geliştirmek yerine, bu görevler için özel şirketlerle çalışmanın daha mantıklı olacağına karar verdi. Bu noktada da devreye Elon Musk’ın şirketi SpaceX ve Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin girdi. Bugün artık uzay seyahati alanına öncülük eden bu iki şirket, son yıllarda NASA’nın projelerini hayata geçirmek için en çok para ödediği iki şirket oldu. Ancak bu durum ABD senatosu içinde çatlak sesleri beraberinde getirdi.

Amerika’nın en etkili senatörlerinden biri olan, hatta bir dönem başkanlık için aday olan Bernie Sanders, NASA’nın Elon Musk ve Jeff Bezos’un uzay yarışı için ATM haline gelmeye başladığını söyleyerek bu duruma tepki gösterdi.

NASA, güvenlik nedeniyle SLS Moon roket testini erteledi

Sanders, Amerikalıların vergileriyle fonlanan NASA’nın bu stratejisiyle SpaceX’i ve Blue Origin’i zengin ettiğini düşünüyor.

Bernie Sanders, The Guardian’da yayınlanan yazısında şöyle diyor: “NASA’nın Amerika ile diğer ülkeler arasındaki uzay yarışını değil, 450 milyar doları aşan servetleriyle Amerika’nın en zengin iki insanı olan Elon Musk ile Jeff Bezos arasındaki uzay yarışını finanse eden bir ATM’ye dönüştüğünden endişe ediyorum.”

Sanders, özellikle NASA’nın Ay’a gönderilecek uzay mekiğinin bütçesine ekstradan 10 milyar dolar daha eklenmesinden rahatsız olmuş durumda. Sanders, bu ek bütçenin Blue Origin’i kurtarmak için ödendiğini düşünüyor. Jeff Bezos’un Blue Origin’i geçtiğimiz kasım ayında önemli bir Ay projesini SpaceX’e kaptırmıştı. Sanders, bu yeni bütçeyle aslında kaybedilen bu ihalenin yerinin doldurulmaya çalışıldığını iddia ediyor. Sanders, milyonlarca insanın zar zor geçindiği bir dönemde Amerika’nın en zengin ikinci insanına milyarlarca dolarlık bir kurtarma paketi sunmanın saçmalığına dikkat çekiyor.

Sanders etkili bir isim olsa da bu açıklamalarının NASA’nın fikrini değiştirmesi zor görünüyor. Ancak Sanders senatoda NASA’ya karşı bir soruşturma başlatarak eleştirilerini bir sonraki aşamaya taşıyabilir. Elbette bunun için önce senatoda gerekli desteği arkasına alması gerekiyor.

Otomobillerde hız sınırlaması giderek yayılıyor