NASA ve ESA’da görevli bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu sayesinde galaksimizdeki en genç gezegeni bulmuş olabilirler.
NASA ve ESA’da görevli bilim insanları, galaksideki en genç gezegeni bulmuş olabileceklerine inanıyor. Bilim insanlarına göre bu gezegen o kadar genç ki gezegenin oluşumu sırasında rol oynayan toz ve gaz hala gezegenin çevresinde bulunuyor.
Astrophysical Journal Letters’ta yayınlanan raporda bu yeni keşiflerini paylaşan bilim insanları, bu gezegenin sadece 1.5 milyon yaşında olduğunu belirtti. Dünya, yaklaşık 4 milyar yaşında. Bu iki rakamı kıyaslayınca, galaksimizde bulunan en genç gezegenin aslında ne kadar genç olduğu gözler önüne seriliyor. Daha önce hiç bu kadar genç bir gezegen görüntülenmemişti. Bu yüzden daha derinlemesine yapılacak bir araştırma, yeni oluşan gezegenlerin ilk dönemleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayabilir.
Bu gezegeni keşfeden bilim insanlarından biri olan Myriam Benisty, bu gözlemleri hakkında “kendi geçmişimize bakmak gibi” diyor.
Geçtiğimiz yıldan beri bu genç gezegeni inceleyen bilim insanları, söz konusu gezegeni Şili’nin oldukça gelişmiş uzay teleskobu ALMA’yı kullanarak gözlemlediler. ALMA o kadar hassas bir teleskoba sahip ki yakaladı kozmik radyo dalgaları sayesinde bilim insanlarına gözlemledikleri gök cisimleri hakkında oldukça detaylı veriler sunuyor.
Ancak bilim insanları yakında ALMA’dan çok daha güçlü bir teleskobu da kullanma şansına erişecek. Bu teleskop, tahmin edeceğiniz üzere James Webb Uzay Teleskobu olacak. Son dönemde sık sık gündemimize gelen ve şu anda bilim insanlarının elindeki en gelişmiş olan James Webb teleskobu, en uzaktaki gök cisimlerini bile etkileyici bir netlikte gözlemleyebiliyor. Galaksideki en genç gezegeni bulan bilim insanları da önümüzdeki günlerde James Webb Uzay Teleskobu’nu bu gezegen doğrultacak ve böylece gezegeni çok daha net bir şekilde görüntüleme şansı yakalayacak.