Elon Musk, Starlink ile İran vatandaşlarına internet sağlıyor

iran protesto

Rusya işgalinin ardından Ukrayna’ya Starlink uyduları ile internet sağlayan Elon Musk, şimdi de sokaklara dökülen İran halkına internet sağlıyor.

Elon Musk’ın kurucusu ve yöneticisi olduğu SpaceX daha çok NASA tarafından kullanılan roketleriyle ve uzay seyahati ile gündeme geliyor olsa da, faaliyetleri uzay seyahati ile sınırlı kalmıyor. Elon Musk’ın şirketi, internet erişimi konusunda çığır açabilecek Starlink projesinde de önemli adımlar atıyor. Dünya yörüngesindeki uydularıyla dünyanın en ücra köşelerine bile yüksek hızda internet ulaştırmayı hedefleyen SpaceX, internet konusunda mevcut şebekelerin yerini almayı amaçlıyor.

SpaceX’in bu uydu ağıyla başlıca hedefi zamanla eski internet şirketlerinin yerini almak olsa da zaman zaman farklı amaçlar doğrultusunda da bu uyduları kullanıyor. Hatırlarsanız Rusya işgalinin ardından Ukrayna vatandaşlarının bilgi alma konusunda sıkıntı yaşamaması için Elon Musk, Ukrayna’ya binlerce Starlink ekipmanı göndermişti. Bu ekipmanlar, Rusya’nın tüm çabalarına rağmen hem Ukrayna yönetiminin hem de Ukraynalı vatandaşların kesintisiz internet hizmeti almasını sağlamıştı. Elon Musk bugünlerde bir benzerini de İran’da yapıyor.

SpaceX Starlink

Bildiğiniz gibi şu anda İran’da tüm ülkeye yayılan protestolar düzenleniyor. Kadınların ülkedeki çağdışı baş örtüsü yasağına karşı seslerini yükselttikleri bu protestolar sırasında bilgi paylaşımının ve örgütlenmenin önüne geçmek için İran yönetimi internet üzerindeki kontrolünü daha da sıkılaştırmış durumda. İşte bu noktada devreye Elon Musk ve SpaceX girdi. Amerikan hükumetinin İran halkına dijital iletişim hizmeti sağlamayı serbest haline getirmesinin ardından Elon Musk, İran halkına internet sağlamak için Starlink uydularını devreye sokacaklarını açıkladı.

The Last of Us dizisinden ilk fragman