Elon Musk, SpaceX roketlerinin patentlerini neden almadıklarını açıkladı

Elon Musk, SpaceX ve Tesla çalışanlarına çağrıda bulundu

Elon Musk, SpaceX tarafından geliştirilen roket teknolojilerinin patentlerini neden almadıklarını açıkladı. Patentlerin teknolojik gelişime ket vurduğunu söyledi.

Elon Musk’ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi, bugün artık NASA’nın en büyük ortaklarından biri haline gelmiş. NASA tarafından düzenlenen gerek insanlı gerek insansız uçuşlarının önemli bir bölümü, Elon Musk’ın şirketinin roketleriyle gerçekleşiyor. Bu da şirkete milyarlarca dolarlık gelir olarak dönüyor. Uzay seyahati konusunda öncü konumda olan şirket, bir yandan da Starlink uyduları ile hızlı uydu interneti alanında lider konuma yükselmek için çalışıyor.

Özellikle uzay roketleriyle büyük başarı yakalayan şirketin normalde bu uzay roketlerinde kullandığı teknolojileri rakiplerine kaptırmamak için patentler konusunda oldukça katı davranması bekleniyor. Ancak SpaceX bugüne kadar patentler konusunda böyle sıkı bir tutum sergilemiyor. Aksine teknolojilerinin bazıları için patent alma gereği duymuyor. Teknoloji dünyası tarafından şaşkınlıkla karşılanan bu durumun sebebini Elon Musk açıkladı.

elon musk deniz

CNBC’ye konuşan Elon Musk, üretim alanında patent kullanmanın bir zayıflık belirtisi olduğunu söyledi. Musk, bunu bir şirketin yeterince hızlı yenilik yapmadığının göstergesi olarak görüyor. Çünkü teknolojisini yeterince hızlı yenilen bir şirketin daha eski bir teknolojinin patentini elinde bulundurmasına gerek kalmıyor. Ayrıca Musk’a göre patentlerin kullanımı, teknoloji dünyasında gelişmenin önüne geçiyor. Bu yüzden SpaceX patent kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınıyor.

Öte yandan Musk, teknolojilerinin patentlerini alıp bunları patent kurumlarıyla paylaşmanın teknolojilerinin başkalarının eline geçmesine de sebep olacağını düşünüyor. Musk, patentlerini yayınlamaları halinde bu patentlerin Çin tarafı için bir tür kopya kağıdına dönüşeceğine inanıyor. Yani şirket aslında teknolojilerinin patentlerini almayarak biraz da bunların gizliliğini korumuş oluyor.

Instagram direk mesajlara çıplaklık engeli geliyor