SpaceX Ukrayna’ya 15 bin Starlink ekipmanı gönderdi

SpaceX Starlink

Elon Musk, SpaceX’in Rusya savaşı başladığı günden bu yana Ukrayna’ya 15 bin Starlink internet ekipmanı gönderdiğini açıkladı.

Bugün artık hemen hemen her savaşa yeni bir cephe daha eklenmiş durumda: Bilgi savaşı. Şu sıralar Ukrayna’da devam eden Rusya-Ukrayna savaşı gibi askeri çatışmalar sırasında bilgi akışını kontrol etmek büyük önem taşıyor. Bu yüzden her iki tarafın da siber saldırı ve savunma ekipleri savaşın ilk gününden beri mücadele veriyor. Ayrıca bu ülkelerin destekçisi olan hacker grupları da bu mücadeleye dahil oluyor.

Bilgi savaşını kazanmak sahada doğrudan avantaj kazandırabiliyor. Örneğin Rusya, Ukrayna ordusunun iletişimini kesmeyi başardığı takdirde saldırılarına karşı organize bir savunma kurulmasını engelleyebiliyor. Bu yüzden Rusya sürekli siber saldırılar düzenliyor. Ukrayna’nın internet ve iletiş altyapısını hedef alıyor. Ancak şu ana kadar istediğini alamıyor. Çünkü karşısında sadece Ukrayna değil, Elon Musk’ın SpaceX şirketi de var.

Elon Musk, SpaceX ve Tesla çalışanlarına çağrıda bulundu

Hatırlayacak olursanız savaşın ilk günlerde Ukrayna Dışişleri Bakanı Elon Musk’a seslenmiş ve Rusya karşısında kendilerine yardım etmelerini istemişti. Musk bu isteği geri çevirmedi ve SpaceX şirketi tarafından geliştirilen ve uzaya fırlatılan Starlink uydularından bir kısmını Ukrayna’ya yardıma yollamayı kabul etti. O günden beri Starlink uyduları Ukrayna’da kesintisiz internet hizmeti sunuyor ve Ukrayna halkının hem de Ukrayna ordusunun iletişim konusunda sıkıntı yaşamaması için önemli bir yardımda bulunuyor. Üstelik daha önce gelen haberler, Rusya’nın Starlink uydusu tarafından sağlanan internet akışını kesmek için çok sayıda deneme yaptığını ama bu denemenin hiçbirinin başarılı olmadığını gösteriyor. Bu yüzden Starlink uydularının Ukrayna için kritik bir rol oynadığını söyleyebiliriz.

SpaceX’in son toplantısında Ukrayna’daki bu çabalarına dikkat çeken Elon Musk, bugüne kadar Ukrayna’ya 15 bin Starlink ekipmanı gönderdiklerini açıkladı. Bu ekipmanlar, Ukraynalıların SpaceX uyduları tarafından sağlanan hızlı internete erişmesini sağlıyor. Ayrıca ülkede çok sayıda Starlink istasyonu da kuruldu.

Winklevoss ikizleri Facebook’tan sonra bir darbe de kriptodan yedi