SpaceX Starlink gelirini altı katına çıkardı

SpaceX Starlink

SpaceX Starlink, 2022 yılında 1.4 milyar dolar gelir elde ederek gelirini altıya katladı. Ancak Starlink’in geliri hala beklentilerin çok altında.

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX bugüne kadar pek çok çılgınca projeyi gerçeğe dönüştürdü ama bunların arasında belki de en çılgıncası Starlink projesiydi. Dünyanın etrafına bir uydu ağı kurarak dünyanın her köşesine kablosuz internet götürmek isteyen Elon Musk, bu amaç doğrultusunda SpaceX Starlink projesini hayata geçirdi. Starlink yörüngedeki uydu sayısını her geçen gün biraz daha arttırarak bu çılgınca projede kayda değer yol kat etmiş olsa da hala Musk’ın ve SpaceX’in beklentilerinin çok altında seyrediyor.

The Wall Street Journal tarafından paylaşılan bilgilere göre SpaceX Starlink, 2022 yılında toplam 1.4 milyar dolar gelir elde etti. Starlink’in bir önceki yıl sadece 222 milyon dolar gelir elde ettiğini göz önüne aldığımızda bunun kayda değer bir sıçrama olduğunu söyleyebiliriz. Neticede neredeyse yüzde 700’lük bir artıştan söz ediyoruz. Ancak bu artışa rağmen Starlink’in geliri hala beklentilerin çok altında. Çünkü Elon Musk bu projeyi ilk hayata geçirdiğinde, Starlink’in 2022’ye gelindiğinde yıllık 12 milyar dolar gelir getireceğini öngörmüştü. Yani anlayacağınız Starlink gelirini altı katına çıkarmış olsa da hala SpaceX’in orijinal öngörüsünün 11 milyar dolar gerisinde.

elon musk

SpaceX Starlink’in ilk başta belirlenen hedefin çok altında seyrediyor olmasının sebebi uydu ağının yeterince geliştirilmesi değil, kullanıcı tabanının beklenen hızda büyümemesi. Şirket 2022 yılına gelindiğinde 20 milyon aboneye ulaşmış olmayı hedefliyordu. Ancak 2022 sonunda Starlink’in abone sayısı 1 milyondu. Bugün bu rakam 1.5 milyona yaklaşmış durumda ama yine de SpaceX’in öngörülerinin çok altında.

Yine de şirketin gelirini altıya katlamış olması en azından Starlink’in SpaceX’e para kaybettirmesinin önüne geçiyor. 2021’de SpaceX Starlink’i ayakta tutmak için her ay 20 milyon dolar kaybediyordu. Bugünse Starlink en azından kendi masraflarını karşılayacak seviyeye gelmiş durumda.

iPhone 15 Pro performans testinde rakiplerine fark attı