Elon Musk Ukrayna’ya yardım ettiği için para istedi; alamadı

Elon Musk

Elon Musk, Ukrayna’ya Starlink uydu interneti sağladığı için oluşan maliyeti ABD hükumetinin karşılamasını istedi.

Dünya yörüngesindeki uydu ağıyla dünyanın en ücra köşelerine bile yüksek hızda internet ulaştırmayı hedefleyen SpaceX, bu uydu ağını pek çok farklı alanda devreye sokuyor. Hatırlarsanız Rusya işgalinin ardından Ukrayna vatandaşlarının bilgi alma konusunda sıkıntı yaşamaması için Elon Musk, Ukrayna’ya binlerce Starlink ekipmanı göndermişti. Bu ekipmanlar, Rusya’nın tüm çabalarına rağmen hem Ukrayna ordusunun hem de Ukraynalı vatandaşların kesintisiz internet hizmeti almasını sağladı. Ufak tefek aksaklıklarla da olsa hala sağlamaya da devam ediyor.

Elon Musk, her ne kadar Ukrayna’ya bu uydu internetini yardım olarak sunmuş olsa da herhangi bir karşılık almadan bu hizmeti sunmaktan hiç de memnun görünmüyor.

SpaceX Starlink

Elon Musk, birkaç gün önce bir açıklama yaparak, bundan sonra Ukrayna’ya ücretsiz uydu interneti paketleri göndermeyeceklerini söyledi. Musk, işgal altındaki Ukrayna’ya sundukları bu hizmetin bedelini kendi şirketinin değil, ABD hükumetinin karşılaması gerektiğini savundu. Kısacası Ukrayna’ya sunduğu hizmetin ve gönderdiği ekipmanların parasını ABD hükumetinin ödemesini istedi. ABD hükumeti ise bu isteğe yanaşmadı. İstediğini alamayan Musk, bunun üzerinde dün yeni bir tweet attı ve “Olsun madem… Her ne kadar Starlink para kaybediyor ve başka şirketler halkın vergisinden milyarlarca dolar alıyor alsa da biz Ukrayna hükumetine bedava yardım etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Musk, daha önce yaptığı açıklamada şu ana kadar Ukrayna’ya gönderdikleri alıcı sistemlerinin toplam maliyetinin 124 milyon doları bulduğunu, önümüzde 12 ayı da ekleyince toplam maliyetin 380 milyon doların üzerine çıkacağını söylemişti. Musk’ın söylediğine göre SpaceX, Ukrayna’daki hizmetini sürdürebilmek için her ay yaklaşık 20 milyon dolar harcıyor.

5 milyar cep telefonu bu yıl çöpe gidecek