OpenAI’ın kaybı 540 milyon dolara ulaştı

Microsoft ve OpenAI

Son aylara damga vuran ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI, bu projeyi ayakta tutabilmek için şimdiden 540 milyon dolar kaybetti.

Şu sıralar teknoloji dünyasını kasıp kavuran yapay zeka çılgınlığının fitilini ateşleyen ChatGPT, bugüne kadar hep bir başarı hikayesi olarak gündeme geldi. Bu da çok şaşırtıcı değildi çünkü OpenAI tarafından geliştirilen program kısa sürede yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Ancak bir de madalyonun öteki tarafı var. ChatGPT her ne kadar tüm zamanların en başarılı uygulamalarından biri olsa da aynı zamanda OpenAI’ın sırtına ciddi bir finansal yük de bindiriyor. Çünkü bu yapay zeka programını işletmek ve milyonlarca kullanıcıya ulaştırmak aslında oldukça maliyetli bir iş.

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda SemiAnalysis tarafından yayınlanan bir rapor, ChatGPT’yi işletmenin günlük maliyetinin yaklaşık 700 bin dolar olduğunu göstermişti. Çünkü yapay zeka programı ciddi bir enerji tüketimine yol açıyor. Kullanıcılar tarafından ChatGPT’ye verilen her komut, CPU ve GPU gücüne ihtiyaç duyuyor. Buna bir de sunucular, veri depolama hizmetleri ve soğutma teknolojileri eklenince ortaya ciddi bir fatura çıkıyor.

OpenAI, ChatGPT için bir ödül programı başlattı

İlk olarak kullanıcılara açıldığı kasım ayından bu yana her gün yüzbinlerce dolara mal olan ChatGPT, daha şimdiden ciddi bir harcamaya sebep olmuş durumda. Bu da OpenAI’ın kaybının her geçen gün biraz daha artmasına sebep oluyor. The Information tarafından paylaşılan son bilgilere göre, şirketin geçtiğimiz yılki kaybı bir önceki yıla kıyasla ikiye katlanarak 540 milyon dolara ulaştı.

OpenAI kısa süre önce Microsoft ile milyar dolarlık bir anlaşma imzalamış olsa da bu bile şirketin finansal tablosunu dengelemeye yetmemiş gibi duruyor. Ancak tabii bu durum şirketin endişeli olması anlamına gelmiyor. Çünkü şirketin geleceği oldukça parlak görünüyor. Şirket belki birkaç yıl daha zarar edecek belki ama bu durum zamanla çok büyük karlar edecek bir şirkete dönüşmek için yapılan mantıklı bir yatırım olacak. Çünkü ChatGPT, milyarlarca gelir getiren bir platforma dönüşme potansiyeline sahip.

Pixel Fold’un tanıtım videosu yayınlandı