Google’dan yapay zeka şirketine önemli yatırım

Yapay zeka niyet mektubu yazdı, iş görüşmesine çağrıldı

ChatGPT’nin yakaladığı başarıyla üstündeki baskı artan Google, ChatGPT’nin arkasındaki isimlerin kurduğu yapay zeka şirketine yatırım yaptı.

Son günlerin çok konuşulan yapay zeka programı ChatGPT, teknoloji dünyasının gündemini meşgul etmeye devam ediyor. OpenAI tarafından geliştirilen bu chat botu, bir insan tarafından yazılmadığı anlaşılmayacak kadar gerçekçi metinler yazıyor ve sohbetler gerçekleştiriyor. Ancak bu sadece buz dağının görünen yanı. Çünkü ChatGPT aynı zamanda bir arama motoru olarak da görev görüyor. Hatta ChatGPT’nin zamanla Google’ın yerini alabileceği konuşuluyor. Bu da uygulamanın büyük ilgi görmesine sebep oluyor. Öyle ki ChatGPT şimdiden 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak en hızlı büyüyen uygulama olarak tarihe geçmiş durumda. Haliyle bu durum Google üzerindeki baskıyı arttırıyor.

ChatGPT’nin gördüğü yoğun ilgi sonrası yapay zekaya dair planlarını revize eden Google, bir yandan kendi bünyesinde geliştirdiği yapay zeka uygulamasının çıkışını erkene çekerken, bir yandan da bu alandaki yatırımını arttırıyor.

image 2

Amerikalı internet devi, bu hafta yapay zeka alanında önemli bir yatırıma imza attı. ChatGPT’nin arkasındaki girişim olan OpenAI’a zamanında yatırım yapmayarak rakibi Microsoft’a kaptıran Google, bu kez OpenAI’dan bazı isimlerin kurduğu yeni bir yapay zeka şirketine önemli bir yatırım yaptı.

Google, Anthropic adlı şirkete 300 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı. Şirketin bu kararı geçtiğimiz yılın kasım ayında aldığı, fakat anlaşmanın o dönemde basına yansımadığı ortaya çıktı. Şimdi yeni yeni detayları ortaya çıkan bu 300 milyon dolarlık yatırımla Google, Anthropic’in yüzde 10’unun sahibi oldu.

OpenAI’ın eski çalışanları tarafından 2021 yılında kurulan Anthropic, ChatGPT’ye rakip olabilecek Claude adlı bir chat bot uygulamasına sahip. Şirket ayrıca AI dil modelleri üzerinde de çalışıyor.

ChatGPT büyüme hızıyla tarihe geçti