OpenAI, ChatGPT’yi baştan yaratmak zorunda kalabilir

OpenAI, ChatGPT için devrimsel bir özellik sunuyor

Telifli içerikleri izinsiz kullandığı için birden çok davayla karşı karşıya olan OpenAI, popüler yapay zeka programı ChatGPT’yi baştan yaratmak zorunda kalabilir.

Bu yıl teknoloji dünyasında yapay zekanın yılı oldu desek yanlış olmaz herhalde. OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, teknoloji dünyasında yapay zekaya akının başlamasına sebep oldu. Bu teknolojilerin kullanıcılardan ne kadar çok ilgi gördüğünü gören teknoloji şirketleri, kendi yapay zeka programlarını yaratmak ya da var olanları kendi ürünlerine entegre etmek için adeta birbirleriyle yarışa girdi.

Tüm bu çılgınlığı başlatan program olan ChatGPT ise bir anda piyasadaki en önemli ürünlerden birine dönüştü. Ancak programın yakaladığı bu başarı, bazı tepkileri ve itirazları da beraberinde getirdi. Bu itirazlar öyle bir noktaya ulaşmış durumdaki OpenAI’ın popüler yapay zeka programını en baştan yaratmak zorunda kalma ihtimali ortaya çıkmış durumda.

chatgpt

Bildiğiniz gibi ChatGPT ve benzeri büyük dil modelleri (LLM) kendileri bir bilgi üretmiyor. Bunun yerine dijital ortamda halihazırda var olan verileri işleyip analiz ederek kendilerini geliştiriyorlar. Kullanıcılarla diyalog kurarken de bu verilerden yola çıkarak gerekli cevapları veriyor. Bu da OpenAI’ın yapay zeka programını geliştirirken pek çok kişinin ve şirketin verilerini kullandığı anlamına geliyor. Bu verilerden bir kısmı telif hakkı bulunmayan, kamu kullanımına açık içeriklerden gelse de önemli bir kısmı telif haklarıyla korunan içeriklerden geliyor. Nitekim bu hafta gelen haberler New York Times’ın kendi içeriklerini izinsiz kullanarak ChatGPT’yi geliştirdiği için OpenAI’a dava açmaya hazırlandığını gösteriyor.

OpenAI bu ve benzeri davaların sayısının önümüzdeki dönemde hızla artabileceğinin farkında. Bu davalar, şirketin geleceğini tehlikeye atabilecek kadar bir yük oluşturabilir. Bu yüzden OpenAI’ın yapay zeka programını geliştirmeye sıfırdan başlamak zorunda kalabileceği konuşuluyor. Elbette OpenAI şu ana kadar geliştirdiği makine öğrenme teknolojilerini ve bu girişimden çıkardığı dersleri elinde tutacağı için bu kez yapay zeka programını geliştirmesi çok daha kolay olacak. Ancak yine de şirketin yapay zeka programını baştan yaratması, bu programın gelişim hızını sekteye uğratabilir. Bu yüzden OpenAI bunu yapmaktan mümkün olduğunca kaçacaktır. Ancak kritik bir davada OpenAI’a karşı bir karar çıkması, şirketi bir anda sıfırdan başlamak zorunda kalabilir.

The Walking Dead Destinies oyunu tanıtıldı