Yeni varyantlara karşı BioNTech aşısı yenilenecek: Özlem Türeci ve Uğur Şahin İddialı

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Yeni varyantlara karşı BioNTech aşısı yenilenmeli önerileri giderek daha fazla kişi tarafından dile getiriliyor. Peki gerçekten de böyle bir şey mümkün mü? Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen bütün detaylara birlikte göz atalım.

Bildiğiniz üzere Covid-19 sürekli olarak mutasyon geçiriyor. Bu mutasyonlar nedeniyle aşıların işe yaramayacağı düşünülüyor. İsrail kaynaklı araştırmalarda aslında bu durumun bir noktada doğru olduğu görüldü. Fakat tamamen işe yaramama gibi bir durum söz konusu değil. Bunun yerine sadece aşının etki oranını düşürdüğü ifade ediliyor.

BioNTech kurucuları arasında yer alan Özlem Türeci ile Uğur Şahin konuyla ilgili ilginç bir çıkış yaptı. Yeni başlayanlara karşı önemli açıklamalarda bulunan ikili aslında yeni bir aşı geliştirmelerinin pek zor olmadığını söyledi. Yaklaşık olarak 100 gün içerisinde aşıyı yenileme imkanlarının olduğunu ifade ettiler.

Yeni varyantlara karşı BioNTech aşısı etki oranı kırılıyor

Geliştirdikleri koronavirüs aşısını güncelleme imkanlarının olduğunu söyleyen Özlem Türeci ve Uğur Şahin Ağustos ayını işaret etti. Onlara göre bu ay içerisinde yapılacak olan çalışmalar sonucunda yaklaşık 100 gün gibi bir sürede yeni aşı üretilebilir. Bu aşı öncekinin aynısını olmakla birlikte sadece küçük değişikliklere uğrayacak.

Yeni varyantlara karşı BioNTech

İsrail bu aşıların yeni varyantlara karşıya yüzde 68 oranında etkili olduğunu düşünüyor. Normal şartlarda BioNTech aşısı yaklaşık olarak yüzde 98 oranında etkili. Fakat mutasyonlar nedeniyle etki oranının yüzde 68 seviyesine düşmesi korku yaratmıştı. Özlem Türeci ve Uğur Şahin bunu tersine çevirmek istiyor.

Türkiye’de koronavirüs Delta varyantı en üst seviyelere çıkıyor: Acil önlemler alınabilir

Virüsün sürekli olarak mutasyon geçirmesi aşıların da sürekli değiştirilmesine neden olabilir. Böyle bir durumda herkesin kullanabileceği standart bir aşı olmayacak. Peki sizce 100 gün içerisinde yapılacak aşı değişikliği etkili olabilecek mi? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.