Moderna vs BioNTech rekabetinde kazanan bakın hangisi oldu

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Moderna vs BioNTech günümüzün en önemli iki Covid-19 aşısı olarak görülüyor. Peki bunlar arasından hangisi çok daha etkili.

Moderna vs BioNTech. Yapılan bazı yeni araştırmalar sonucunda koronavirüs aşılarından hangisinin daha etkili olduğu ortaya çıktı. Sinovac ve BioNTech en fazla kıyaslanan iki aşı türü olarak ön plana çıkıyordu. Şimdi ise yeni bir kıyaslama gündemdeki yerini korumayı başarıyor. ABD’nin en önemli aşısı olarak bilinen Moderna, sağlam bir rakip oldu.

Türkiye’de en fazla kullanılan aşılardan bir tanesi olan ve ciddi bir etki oluşturmayı başaran BioNTech, aslında Moderna kadar etkili değil. Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi kaynaklı olarak yapılan çalışmalar sonucunda Moderna aşısının aslında 2 kat daha güçlü olduğu görüldü.

Moderna vs BioNTech kıyaslaması bilim dünyasının gündeminde

Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi bünyesinde çalışan 1600 sağlık çalışanı ile ilgili bazı gözlemler gerçekleştirildi. İkinci dozdan 6 ya da 8 hafta sonra aşıların nasıl etkiler oluşturduğuna bakıldı. BioNTech aşısı sağlık çalışanlarında 1108 birim antikor oluşturdu.

Moderna vs BioNTech

Moderna aşısı ise bu noktada gücünü ispat etti. Sağlık çalışanlarındaki antikor miktarı Moderna söz konusu olduğunda 2881 birim düzeyine kadar yükseliyordu. Böylece bu aşının çok daha etkili olduğu ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar ile ilgili makale Amerikan Tabipler Birliği Dergisi bünyesinde yayımlandı. İki aşı arasında yer alan aktif bileşen miktarının buna neden olduğu tahmin ediliyor. Moderna vs BioNTech karşılaştırması böylece sonuçlandı.

Koronavirüs için ilk DNA aşısı bulundu!

Moderna aşısında yer alan aktif bileşen 100 mikrogram düzeyinde. BioNTech aşısı ise 30 mikrogram seviyesinde aktif bileşene sahip. Bilim insanları aktif bileşen sayısının fazla olması nedeniyle antikor miktarlarında fark bulunmasının normal olduğunu düşünüyor. Konu ile ilgili yeni araştırmalar yapıldıkça aktarmaya devam ediyoruz.