VR gözlüğü pazarı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 241 büyüdü. Üstelik Apple ve Meta’nın yeni gözlükleriyle bu pazarın daha büyümesi bekleniyor.
MetaVerse fikri momentum kazandığı günden beri VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) gözlüklerine olan ilgi artmış durumda. Çünkü MetaVerse’ün hayata geçirilmesi ile birlikte bu cihazların akıllı telefonların yerini alarak teknoloji dünyasının yeni itici gücü haline gelmesi bekleniyor. Bu yüzden teknoloji devleri bu alanda üstünlük sağlamak için önemli yatırımlar yapıyor.
MetaVerse fikrini ticari bir ürün haline getirmek için verilen yarışa öncülük eden Meta (eski adıyla Facebook), VR alanına yatırım yapan şirketlerin başında geliyor. Öte yandan Amerikalı teknoloji devi Apple da bu alanda iddialı olmayı amaçlıyor. İlk Apple VR gözlüğünün önümüzdeki yılın ocak ayında tanıtılması bekleniyor.
Meta ve Apple gibi teknoloji devlerinin son dönemde VR alanına önemli yatırımlar yapması, VR gözlüğü pazarını kayda değer ölçüde büyüttü. Yayınlanan son pazar araştırma raporuna göre VR gözlüğü pazarı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 241.6 büyüdü. Bu yıl toplamda 13.9 milyon VR gözlüğü satılması bekleniyor.
Şu anda VR pazarını Meta domine ediyor. Meta bünyesindeki Oculus tarafından geliştirilen Quest 2 VR gözlüğü pazar payının yüzde 90’ını elinde tutuyor. İkinci sırada ise ByteDance’in Pico’su yer alıyor. Bildiğiniz gibi ByteDance TikTok’un da sahibi olan Çin merkezli bir teknoloji şirketi.
Yüzde 241’lik bu artış, VR alanının ne kadar hızlı büyüdüğünün göstergesi. Üstelik önümüzdeki yıl bu pazarın daha da büyük bir sıçrama yapması bekleniyor. Çünkü Apple ve Meta’nın kendi gözlüklerini çıkarmasıyla birlikte bu gözlükleri satın alan kişilerin sayısı bir anda artacaktır.
VR pazarındaki bu büyüme Meta için iyi bir haber olarak algılanabilir. Ancak analiz şirketi IDC’ye göre her ne kadar Meta şu anda VR alanını domine ediyor olsa da iş modelini uzun vadede sürdürmesi mümkün değil. IDC analisti Jitesh Ubrani, Meta’nın metaverse fikri için büyük paralar harcadığını fakat şirketin insanlara uygun fiyatlı VR gözlükleri sunabilmek için kâr marjından feragat etmesinin sürdürülebilir bir iş modeli olmadığını söylüyor. Gerçi Mark Zuckerberg büyük ihtimalle bu fikre katılmayacaktır. Çünkü Zuckerberg VR gözlüklerinden çok MetaVerse içindeki harcamalardan kâr edeceklerini düşünüyor. Hatta Zuckerberg’e göre bu harcamalardan elde edecekleri gelir 10 yıl içinde 100 milyar dolarlara bile çıkabilir.