HTC yeni VR başlığı Vive XR Elite’i tanıttı

HTC Vive XR Elite

HTC yeni VR başlığı Vive XR Elite’i CES 2023’de görücüye çıkardı. XR Elite, piyasadaki en iddialı VR/AR gözlüklerinden biri olacak.

Bildiğiniz gibi son dönemde VR yani sanal gerçeklik alanında daha çok Meta ve Apple’ın adını duyuyoruz. Meta, yeni nesil VR başlığı Meta Quest’i kısa süre önce resmi olarak tanıttı. Apple’ın da ilk VR başlığını bu yıl içinde piyasaya sürmesi bekleniyor. Bu yüzden de son dönemde VR dünyasında odak Meta ve Apple’a kaymış durumda. Ancak VR alanında faal olan diğer şirketler de bu sırada boş durmuyor elbette. Kendi VR başlığını geliştiren ilk şirketlerden biri olan HTC, uzun süredir beklenen yeni VR başlığını, şu sıralar Las Vegas’ta düzenlenmekte olan CES 2023 fuarında görücüye çıkardı. Vive XR Elite adını taşıyan VR başlığı, CES 2023’ün en dikkat çekici ürünlerinden biri oldu.

Kısa süre önce tanıtılan Meta Quest Pro’ya ve Apple’ın bu yıl çıkaracağı VR başlığına rakip olacak olan Vive XR Elite, yeni özellikleri ve kullanıcılara yaşattığı sanal gerçeklik deneyimiyle CES 2023’teki katılımcıları etkilemeyi başarmış gibi duruyor.

Vive XR Elite 3

Meta ve Apple’ın yeni nesil VR başlıkları gibi Vive XR Elite de hem VR (sanal gerçeklik) özelliklerine hem de AR (arttırılmış gerçeklik) özelliklerine sahip. Zaten gözlüğün ismindeki XR da buna atıfta bulunuyor. Gözlük için VR yerine XR, yani “extended reality” ifadesi kullanılıyor. Genişletilmiş gerçeklik olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu ifade VR, AR ve MR (mixed reality) özelliklerinin tamamını kapsıyor. Görünen o ki VR dünyasında bundan sonra bu hibrit başlıklar standart haline gelecek.

HTC’nin yeni XR başlığı, 110 derece görüş açısına sahip 4K bir ekrana sahip. Bu ekranın yenileme hızı 90 Hz ki zaten rahatsız etmeyen bir VR deneyimi için en az 90 Hz yenileme hızı sunulması gerektiği konusunda bir fikir birliği söz konusu. Başlıktaki RGB kamerası, gözlüğü takarken etrafınızdaki dünyayı renkli bir halde görmeye devam etmenizi sağlıyor. Bu da daha gelişmiş bir AR deneyimi sağlıyor. Öte yandan başlıkta bulunan derinlik sensörü sayesinde oyun gibi VR içeriklerindeki sanal objeler ve karakterler çevrenize gerçekçi bir şekilde yerleştirilebiliyor.

HTC bu yıl bitmeden ek özelliklerin de kullanıcılara ek paketler olarak sunulacağını açıkladı. İsteyen kullanıcılar göz takibi ve yüz takibi gibi bu özelliklere de sahip olabilecek.

Sony Honda ortaklığından çıkan ilk otomobil tanıtıldı