Ukrayna SpaceX ile anlaşma imzaladı

Ukrayna SpaceX ile anlaşma imzaladı

Bloomberg’in bildirdiğine göre Ukrayna, Rusya’nın iletişim altyapısına yönelik saldırıları sırasında internet sağlamaya yardımcı olmak için Elon Musk’ın SpaceX’inden 10.000’den fazla Starlink uydu anteni alacak. İşte detaylar.

Ülkenin başbakan yardımcısı Mykhailo Federov’a göre, terminallerle ilgili mali sorunların çözüldüğü ve birkaç Avrupa ülkesinin maliyetleri paylaşmak için adım attığı bildirildi. Federov, Bloomberg’e “SpaceX ve Musk, sorunlara hızlı bir şekilde tepki veriyor ve bize yardım ediyor” dedi. “Musk, ülkemizi desteklemeye devam edeceğine dair bize güvence verdi. Güçlü bir elektrik kesintisi yaşadığımızda, ona o gün mesaj attım ve bir anlık tepki gösterdi ve şimdiden bazılarını teslim etti. Durumu anlıyor” ifadelerini kullandı. Ancak Ukrayna’nın gelecek yılın baharına kadar ek fon bulması gerekecek.

Ukrayna SpaceX ile anlaşma imzaladı

Federov’a göre, 10.000 yeni terminal, halihazırda alınan 22.000’e ekleniyor ve “kritik durumlar için bağlantıları dengelemek” için kullanılacak. “Uydu bağlantılarının alternatifi yok” diye ekledi. Sonbaharın başlarında SpaceX, ABD Savunma Bakanlığı’ndan Starlink ile ilgili ödemeleri devralmasını istedi. Şirket, “Ukrayna’ya daha fazla terminal bağışlayacak veya mevcut terminalleri belirsiz bir süre için finanse edecek durumda değiliz” dedi. Ancak Elon Musk, Twitter’da Starlink hâlâ para kaybediyor olsa da SpaceX’in “Ukrayna’yı ücretsiz olarak finanse etmeye devam edeceğini” yazarak bu kararından geri adım attı. Kasım ayında Ukrayna’da bir Starlink terminalinin fiyatının ikiye katlanarak 385$’dan 700$’a çıktığı bildirildi.

MediaTek akıllı telefon yonga seti pazarında liderliğine devam ediyor