MediaTek akıllı telefon yonga seti pazarında liderliğine devam ediyor

Dimensity 700 ve 800 orta seviye çipleri geliyor

Akıllı telefon pazarında rekabet bir hayli çekişmeliyken, durum akıllı telefonların yonga seti üretiminde de bir hayli çekişmeli. Qualcomm ve Apple’ın yükselişine rağmen MediaTek lider durumda.

Şirketler performans ve pazar payında lider olmak için çabalarken, akıllı telefon yonga seti pazarındaki rekabet çetin. Qualcomm ve Apple şu anda güç açısından ön sıralarda yer alıyor, ancak COUNTERPOINT’in Küresel Akıllı Telefon Uygulama İşlemcisi (AP) Pazar Payı araştırmasından elde edilen verilere göre, MediaTek hala pazar payı liderliğini elinde tutuyor. 

MediaTek

MediaTek, premium segmentteki Dimensity 9200 SoC’nin başarısını Çinli firmalar Vivo ve Oppo’ya büyük ölçüde borçlu. Son çeyreklerde yaklaşık %35-40’lık istikrarlı bir pazar payını korudu. Ancak, başlıca Çinli OEM’lerden gelen sipariş kesintileri, devam eden müşteri stok ayarlamaları, küresel makroekonomik koşullar ve zayıf Çin pazarı nedeniyle genel pazarın 2022’nin 4. çeyreğinde yavaşlaması bekleniyor.

Qualcomm, 2021’in 3. Çeyreğinde %27 ve 2022’nin 3. Çeyreğinde %31 ile pazar payında hafif bir artış gördü. Şirketin Snapdragon yonga setleri, premium segmentte büyük saygı görüyor ve Qualcomm kısa süre önce Galaxy S23 ailesi için Samsung ile bir ortaklık duyurdu. Ancak Qualcomm’un pazar payının, küresel makroekonomik koşullar, tüketici ürünü alımlarındaki yavaşlama ve Çinli OEM’lerden gelen zayıf talep nedeniyle 2022’nin 4. çeyreğinde düşmesi bekleniyor.

MediaTek

Apple’ın pazar payı, yeni iPhone 14 pro ve A16 biyonik yonga setine sahip telefonların piyasaya sürülmesi nedeniyle 2021’in 4. Çeyreği ve 2022’nin 2. Çeyreğinde önemli bir artış gördü. Pro modelleri özellikle başarılı oldu ve COVID-19’un yeniden canlanması nedeniyle Çin’de üretimle ilgili bazı sorunlar yaşandı. Sonuç olarak, Apple’ın yonga seti sevkiyatlarının 2022’nin 4. çeyreğinde artması bekleniyor. 

GPD Win 4 El Konsolu dünya çapında piyasaya sürüldü