Twitter X kararı yüzünden milyarlarca dolar kaybedebilir

Twitter markasını X olarak değiştirdi! Sorunlar şimdiden başladı

Twitter X olarak adını değiştirerek büyük bir zarara kapı aralamış olabilir. Şirket, isim değişikliği yüzünden milyarlarca dolar değer kaybedebilir.

Twitter’ı satın aldığı günden beri tartışma yaratan pek çok karara imza atan Elon Musk, geçtiğimiz hafta bu tartışmalı kararlarına bir yenisini daha ekledi ve Twitter’ın kurulduğu günden beri kullandığı kuş logosunun yerine X’i koydu. Bununla da kalmayan Musk, şirketin ve sahibi olduğu popüler sosyal ağın adını da X’e çevirmek için ilk adımları atmaya başladı.

Musk, Twitter’ı X’e çevirerek aslında “her şeyin uygulaması” dediği yeni platformunu kurmak için önemli bir adım atmış oldu. Ama en azından kısa vadede bu kararın şirket üzerindeki etkisi oldukça negatif olacak gibi duruyor. Bir yandan internet kullanıcıları bu karardan hoşnutsuzluklarını dile getirirken, bir yandan da piyasalar bu karara oldukça negatif bir reaksiyon verdi.

Twitter X

Analistler tarafından paylaşılan raporlara göre Twitter X olarak adını değiştirerek milyarlarca dolarlık bir zarara kapı aralamış oldu. Çünkü Twitter’ın ismini X olarak değiştirmesinin ardından şirketin değerinin kayda değer ölçüde düştüğü, bu zararın 4 milyar ile 20 milyar dolar arasında değişeceği söyleniyor. Şirketin bu kararı yüzünden tam olarak ne kadar zarar edeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Siegel & Gale analisti Steve Susi, Twitter’ın tüm dünyada tanınan bir marka haline gelmesinin yıllar aldığını, şirketin bir anda bu isimden vazgeçip X’e geçmesiyle birlikte bu değerin de kaybedildiğini söylüyor. Twitter X oldu olmasına ama pek çok kişi hem sosyal ağı hem de şirketi hala Twitter olarak kabul etmeye devam ediyor. Bu da X isminin Twitter gibi bir değer kazanma ihtimalini epey düşürüyor.

Kaldı ki şirketin bu isimle yoluna devam edip edemeyeceği de belirsizliğini kuruyor. Çünkü Twitter X’in isim haklarına sahip olan tek şirket değil. Microsoft ve Meta’nın da X’in isim haklarına sahip olması önümüzdeki dönemde karmaşık bir mahkeme sürecinin bu şirketleri beklediğini gösteriyor.

TikTok da Twitter’a rakip oluyor