Türkiye’de testleri yapılan koronavirüs aşısı başarılı oldu

Koronavirüs aşılarının yan etkisi

Bilim dünyasını heyecanlandırmayı başaran ve Türkiye’de testleri yapılan koronavirüs aşısı, sonuca ulaştı. Hadi gelin detaylara birlikte bakalım.

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer tarafından yapılan, Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile gerçekleştirilen ve Türkiye’de testleri yapılan koronavirüs aşısı sonuca ulaştı. Ancak yapılan açıklamada, aşının ilk başlarda hemen piyasaya sürülmeyeceği ve bir miktar bekleneceği söylendi. Bu durum biraz kaygı uyandırsa bile esasında pek kötü değil. Firma aşıyı geliştirmede sonuç olarak başarılı oldu.

Koronavirüs aşısı 43 binden fazla gönüllüde kullanıldı

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, 43 binden daha fazla gönüllü faz 3 araştırmalarına katıldı. Koronavirüsü önlemenin ilk kanıtları böylece ortaya sürülmüş oldu. Yani sanıldığı gibi bu salgını durdurmak aslında imkansız değil.

Türkiye'de testleri yapılan koronavirüs aşısı

Böyle bir etkinin ortaya konmuş olması bile gerçekten son derece başarılı sayılabilir. Salgına karşı kesin bir zafer kazanmak için aşının hızlı bir şekilde dünyanın tamamına yayılması gerekiyor. Aksi halde büyük başarılar yakalamak neredeyse imkansız hale gelecek.

Koronavirüs aşısı, FDA onayını da almak zorunda. Yoksa gerçek bir aşı olarak görülmeyecek. Bu tür konularda çok fazla deneme yapmak en önemli detaylar arasında yer alıyor. Eğer yeteri kadar kişi üzerinde deneme yapılmazsa hiçbir aşı platformu onları desteklenmeyecektir.

Şirketlerin kurucuları tarafından bilimin zaferi olarak adlandırılan bu çalışmalar, Türkiye’de de yapılmıştı. Hızlı bir şekilde onay alınabilirse, aşının küresel olarak dağıtılması mümkün olacak. Sizce bu aşı, virüs ile mücadelede başarılı olabilecek mi? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.