Çin’in Koronavirüs aşısı tartışma konusu oldu! Türkiye’de etkili olacak mı?

Koronavirüs Hindistan mutasyonu

Birçok ülke tarafından kullanıma sunulan Çin’in Koronavirüs aşısı, tartışmaların merkezinde yer alıyor. İşte konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.

Çin’in Koronavirüs aşısı hakkında kimse uzlaşamadı. Bazıları etkili olduğunu düşünürken kimileri ise zayıf bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Peki gerçekten de bu aşıların etkisi zayıf mı? İşin aslına bakacak olursak bu konuda çok fazla iddia var.

Mesela Brezilya’da etki oranı yüzde 51 olan bu aşı Türkiye’de yüzde 90 seviyelerine ulaştı. Asıl sorun işte tam olarak burada başlıyor. Aşı ile birlikte ne yazık ki ortak bir oran verilemedi. Üstelik bu aşının Faz 3 aşamasını geçmemiş olması bir diğer tartışma konusuydu.

Coronvac aşısı ile ilgili yeni çalışmalar yapıldı

Aşının iki dozu arasındaki süre uzadıkça etki oranında da bir miktar yükselme olduğu ifade ediliyor. Hatta bu farkın yüzde 20 seviyelerine kadar çıktığı söyleniyor. Şu anda resmi rakamlara göre etki oranı yüzde 50 seviyelerinde olan bu aşı, iki doz arasındaki süre arttıkça yüzde 70 seviyelerine kadar yükselebiliyor.

Çin’in Koronavirüs aşısı
Türkiye’yle birlikte Brezilya ve Endonezya yine bu aşının en çok uygulandığı yerler arasında yer alıyor. Fakat Türkiye’den farklı olarak bu ülkelerde iki doz arasında çok uzun bir süre yok. Ülkede aşının iki dozu arasındaki süre 28 gün. Brezilya ve Endonezya’da bu süre 2 haftaya kadar kısalabiliyor.

Pfizer / BioNTech aşısı yine Türkiye’de uygulanmaya başlanacak aşılar içerisinde yer alıyor. Tahmini olarak Nisan ayında yerli aşının da kullanımına başlanacak. Her 3 aşıdan hangisinin daha çok etkili olacağını zaman gösterecek.

Peki sizce bu aşılardan hangisi daha etkili olacak? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.