Türkiye’de gelir eşitsizliği araştırması: Sonuçlar çok fena

para 1

Türkiye’de gelir eşitsizliği araştırması ile birlikte ilginç bazı sonuçlar ortaya çıktı. Hem dünyada hem de Türkiye’de büyük bir eşitsizlik olduğu görülüyor. Hadi gelin yapılan bu araştırma sonuçlarına ve diğer detaylara birlikte göz atalım.

Yapılan yeni bir araştırma ile birlikte Türkiye’de gelir eşitsizliği daha net ortaya koyuldu. Paris merkezli World Inequality Lab tarafından yapılan bir çalışma ile birlikte her şey netleşti. 2021 yılı verileri değerlendirildi ve dünya eşitsizlik raporu 2022 isimli belge yayınlandı.

Rapora baktığımızda milyarderlerin toplam servetinin 2020 yılı ile kıyaslandığında yüzde 75 oranında artış gösterdiği ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinin gelir eşitsizliği bakımından en eşit bölge olduğu ise raporda yer alan bir diğer önemli özellikti. Küresel çapta yaşanan eşitsizliğin boyutları eski yıllarla hemen hemen aynı.

Türkiye’de gelir eşitsizliği giderek büyüyor

Yapılan araştırmalara bakıldığında Türkiye’de özellikle son 15 yılda eşitsizlik çok sert bir şekilde arttı. Son 3 yılda ortaya çıkan ekonomik yavaşlama ise tüm nüfus gruplarının gelirlerini azaltıcı etki gösterdi. Ülkede bir yetişkinin yıllık ortalama kazancı 85 bin TL olarak açıklandı.

Türkiye'de gelir eşitsizliği

En yoksul ve en zengin arasında yapılan kıyaslamada aradaki farkın 23 kat olduğu söylendi. En yoksul yüzde 50’nin ortalama yıllık geliri 20 bin 260 TL olarak belirlendi. En zengin yüzde 10’nun ortalama yıllık geliri ise 463 bin 20 TL seviyesinde. Gördüğünüz gibi aradaki fark son derece büyük. Türkiye’de gelir eşitsizliği ne yazık ki her geçen yıl giderek büyüyor.

Dolar 14 TL oldu sosyal medya karıştı: İlginç yorumlar

Türkiye’nin son 25 yılda ulusal serveti yaklaşık olarak iki katına kadar çıktı. Ancak bu servetin dağılımında en zengin yüzde 10 yaklaşık olarak yüzde 67’sini aldı. Tüm bunlara ek olarak kadınlar milli gelirinden daha az pay aldı. Peki siz tüm bu araştırma sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?