Türkiye’nin yeni nüfus sayısı belli oldu: TÜİK açıklama yaptı

Türkiye'de gelir eşitsizliği

31 Aralık 2020 tarihinden itibaren Türkiye’nin yeni nüfus sayısı belli oldu. Hadi gelin hem yeni sayıya hem de diğer bazı detaylara birlikte göz atalım.

TÜİK düzenli olarak Türkiye’nin yeni nüfus sayısı açıklaması yapıyor. 2020 yılı nüfus sayımları ise yine bu doğrultuda yapıldı. Eskiden bu yana değişen nüfus sayım yöntemi bu sefer teknolojik imkanlarla kullanıldı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kullanıldı ve bu veriler doğrultusunda halkla rakamlar paylaşıldı. Öncelikle Türkiye’de yabancı uyruklu kişi sayısının 2019 yılına göre azaldığını söyleyelim.

Geçen yıla kıyasla yabancı uyruklu kişi sayısı 197 bin 770 oranında azalma gösterdi. Böylece yabancıların eskisine oranla Türkiye’de daha az kaldığını söyleyebiliriz. Yeni nüfus sayısı ise 83 milyon 614 bin 362 kişi olarak açıklandı.

Türkiye’nin nüfus sayısı ilginç sonuçlar ortaya koydu

Türkiye’nin kalabalık şehirlerinde tuhaf rakamlar ortaya çıktı. Mesela 2020 yılının sonuna göre İstanbul’da yaşayanların sayısı 56 bin 815 azaldı. Ayrıca Türkiye’nin başkenti olan Ankara ise 5 milyon 663 bin 322 kişi ile ikinci sırada.

Türkiye'nin yeni nüfus sayısı

İstanbul ve Ankara gibi şehirlerin hemen ardından İzmir en kalabalık 3. il olarak karşımıza çıktı. Onu Bursa ve Antalya takip etti. Aynı şekilde nüfusu en düşük iller ise Bayburt, Tunceli, Ardahan, Gümüşhane ve Kilis oldu. Türkiye’nin yeni nüfus sayısı bakımından değerlendirildiğinde bu iller açıkçası pek sürpriz olmadı.

Türkiye’nin yaş ortalaması yükseldi

Türkiye’de ortanca yaş olarak ifade edilen rakam bu yıl yükseldi. Bir önceki yıl 32,4 olan ortanca yaş 2020 yılında 32,7 rakamına çıktı. Yani nüfus olarak yaşlanmış olduk. Aynı şekilde çalışma çağındaki nüfus ise bir önceki yıla göre yüzde 2,7 oranında düşüş gösterdi.

En genç nüfuslu ülke bakın hangisi oldu

Tüm rakamlar değerlendirildiğinde ülkenin yaşlanmaya başladığı gerçeği çıkıyor. Avrupa ve ABD gibi ülkelerde problem olmaya başlayan nüfus yaşlanması ne yazık ki Türkiye’de de hızlanıyor. Peki siz “TÜİK nüfus sayımı” sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?