Google, Cinsiyet Eşitsizliği Tartışması Yüzünden Mühendisini Kovdu

Google Cinsiyet Eşitsizliği Tartışması Yüzünden Mühendisini Kovdu

Amerika Birleşik Devletleri merkezli internet devi Google toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilgili bir yazı yazan mühendisini işten çıkardı.

Google, teknoloji endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin arkasında biyolojik nedenlerin bulunduğunu belirten bir not yazan erkek mühendisini Silikon Vadisi‘ndeki işinden kovdu. Görevinden alınan mühendis James Damore pazartesi günü Dünya çapında etkisi olan haber ajansı Reuters‘e gönderdiği bir e-postada Google‘ın toplumsal cinsiyet kalıplarını sürdürmek için kendisini kovduğunu yazdı. Damore tüm hukuk yollarını araştırdığını
söyledi.
Kaliforniya Mountain Wiev merkezli ALphabe Inc. birimi olan Şirket, bireysel davalar hakkında bir açıklama yapmayacağını söylese de şirketin genel sekreteri Sundar Pichai Pazartesi günü yapmaya mecbur kaldığı basın açıklamasında kovulan mühendis James Damore için “Çalışma tüzüğümüzü ihlal etti ve çalışma ortamımızda zararlı toplumsal cinsiyet tartışmalarını ilerleterek çizgiyi aştı” dedi.

İş hukukunda uzman Standford Üniversitesi hukuk profesörü Alison Morantz, işten çıkarılan mühendisin haklarını korumak için muhtemelen  bu tarz büyük bir şirketle uğraşmasının çok zor olacağını ifade etti.

Son olarak kovulan mühendis, “Erkeklerin ve kadınların tercih ve yetenek dağılımı kısmen biyolojik nedenlerden dolayı farklılık gösterebilir ancak bu kadınların teknoloji ve liderlikte eşit olarak temsil edilmemesini ve sadece erkeklerin teknoloji endüstrisine egemen olmasını doğru çıkarmaz.” dedi.