Aylardır gündemde olan TikTok yasağı adım adım gerçeğe dönüşüyor. ABD Temsilciler Meclisi, popüler uygulamanın yasaklanmasını onayladı.
Çin merkezli ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok, son yıllarda en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Özellikle gençler arasında son derece popüler olan uygulama, bu inanılmaz yükselişi sayesinde Instagram ve YouTube gibi devleri bile tehdit edecek bir etki alanına ulaştı. Çin çıkışlı bir uygulamanın bu kadar geniş bir etki alanına sahip olması, Batı dünyasında pek de hoş karşılanmadı. Bunun sonucu olarak da ABD ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde çatlak sesler yükselmeye başladı.
Bu çatlak sesler, geçtiğimiz yılın sonunda yeni bir boyut kazandı ve uygulamanın yasaklanması için sunulan bir yasa tasarısına dönüştü. Bu yasa tasarısı, bugün ABD’de kabul edildi. ByteDance’in tüm çabalarına ve sansür karşıtı tepkilere rağmen bu tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nden geçmesi, TikTok’un yasaklanmasının her an gerçekleşebileceğini gösterdi. Ancak uygulama henüz yasaklanmadı. Bunun gerçekleşmesi için son bir adım daha kaldı.
Temsilciler Meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edilen bu yasağın yürürlüğe girmesi için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Eğer Senato da bu yasağı onaylarsa son söz ABD Başkanı Joe Biden’a kalıyor. Ancak Biden daha önce yaptığı bir açıklamada, eğer bu yasa tasarısı masasına gelirse imzalayacağını söylemişti. Yani aslında TikTok’un yasaklanmasının önünde sadece bir adım kaldı; O da Senato. Eğer Senato da bu yasağı onaylarsa, Biden zaten kararın altına imzasını atacak.
ABD Temsilciler Meclisi bu kararı onaylayarak ByteDance üzerindeki baskıyı arttırmış oldu. Bildiğiniz gibi tüm bu sürecin başından beri aslında şirket, bu uygulamayı Çin dışından bir şirkete satmaya zorlanıyor. Bu son karar da bu satışı kaçınılmaz hale getirebilir.