TikTok Avrupa’da algoritmasını değiştiriyor

TikTok yeni bir özellik üzerinde çalışıyor

Avrupa Birliği’nin dijital servisler kanununda belirlediği kurallara uymaya çalışan TikTok, Avrupa’da kullanıcılara algoritmayı değiştirme imkanı sunacak.

Çin merkezli ByteDance’in sahibi olduğu TikTok, özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği kısa süreli videoları sayesinde büyük başarı yakaladı. ByteDance bu sayede Instagram ve YouTube gibi devleri bile kıskandıracak bir uygulamaya sahip oldu olmasına ama bu başarı büyük bir baskıyı da beraberinde getirdi. Çin’in kontrolündeki bir uygulamanın tüm dünyada bu kadar popüler olmasından rahatsız olan batı ülkeleri, TikTok üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak için önemli adımlar atmaya başladı.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda ABD’de TikTok’a yönelik yasaklar üst üste geldi. Uygulamanın ülkede tamamen yasaklanması ihtimali de hala masada. Ancak ByteDance’in popüler uygulamasına karşı harekete geçen tek güç ABD değil. Avrupa Birliği de uygulama üzerindeki kontrolünü arttırmak için ByteDance’i sıkıştırmaya devam ediyor. Bu baskıyı biraz olsun kırmak isteyen ByteDance ise Avrupa Birliği’nin baskısını yumuşatabilecek bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

TikTok kullanıcı deneyimini değiştiriyor

Avrupa Birliği’nin Digital Servisler Kanunu’na ters düşmemek için uygulamasında önemli değişiklikler yapan ByteDance, bundan sonra Avrupa’daki kullanıcılara kendilerine sunulan algoritmayı seçme imkanı tanıyacak. Böylece kullanıcılar, normalde TikTok’un kendi algoritması tarafından belirlenen “Senin İçin” ve “Canlı” akışları için kendi verilerinin toplanmasını engelleyebilecek. Bu kullanıcılara ilgilerini çekebilecek videolar önermek için bilgi toplayıp öneri sunan algoritma bu kullanıcılarda devre dışı olacağı için, bu tercihi yapan kullanıcılara yaşadıkları bölgedeki ve dünya genelindeki en popüler videolar gösterilecek.

Hogwarts Legacy, Diablo 4’e geçilmedi