Sputnik V aşısı tehlikeli mi? Bilim insanları açıklama yaptı

Koronavirüs ilacı fiyatıyla

Tüm dünyada büyük bir tartışma yaratan Sputnik V aşısı herhangi bir aksilik olmazsa Türkiye’ye geliyor. Peki bu aşı gerçekten de sağlıklı mı? Hadi gelin konuyla ilgili tüm detaylara birlikte göz atalım.

Sputnik V aşısı birçok açıdan tartışma yaratmaya devam ediyor. Türkiye’ye kısa bir süre içerisinde gelmesi planlanan bu aşı henüz dünya çapında kabul görmedi. Özellikle birçok ülkenin bu aşıyı kabul etmediği ifade ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de içerisinde canlı virüsler bulunması.

Rusya tarafından geliştirilen bu aşının içerisinde üreme özelliği olmayan virüsler bulunuyor. Kana karıştığı andan itibaren virüslerin üreme yeteneği olmadığı için çoğalamıyor. Aynı zamanda vücuttaki antikorlar bu virüsü keşfederek hemen müdahale ediyor. Böylece 3 gün içerisinde koronavirüs için yeni antikor üretilmiş oluyor.

Avrupa ülkeleri Rusya aşısına karşı çıkıyor

Son zamanlarda Avrupa ülkeleri ile Rusya arasında ipler kopma noktasına geldi. Rusya ve Ukrayna arasında bir gerilim yaşanması ise bunu tetiklemişti. Ayrıca Amerika seçimleri ve Avrupa Birliği’nin Rusya karşıtı tavrı ön planda diyebiliriz.

Sputnik V aşısı

Tüm bu nedenlerle bakıldığında Rus aşısının onaylanma ihtimali giderek daha fazla düşüyor. Avrupa İlaç Ajansı Rusya’da üretim tesisi ile ilgili araştırma yapacağını söylemişti. Fakat yetkililer bu aşı hakkındaki belgeleri ajansa göndermedi. Bu nedenle henüz araştırma yapılmadı.

Sağlık Bakanı Koca’dan korkutan koronavirüs açıklaması

Türkiye’ye yakın bir zaman içerisinde gönderilmesi planlanan Rus aşısı muhtemelen kısa bir süre içerisinde kullanılacak. Çin’den gelen Sinovac henüz yeterli olmadı. Bu nedenle Rusya’dan aşı alındı. Peki sizce içerisinde gerçek virüs olan bu aşı kullanılmalı mı?