Spotify, tüm engellere rağmen büyüyor

Spotify, tüm engellere rağmen büyüyor

Spotify, tartışmalı podcast yayıncısı Joe Rogan ile ilgili yaşanan aksaklıklara rağmen büyümeye devam ediyor. İşte tüm detaylar.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Spotify Rusya’daki aktivitelerini durdursa da şirket büyümeye devam etti. Akış devi bugün, 2022’nin ilk çeyreği için güncellenmiş finansal sonuçları yayınladı ve aylık 422 milyon kullanıcıya ulaştığını ortaya koydu. 182 milyonu Premium için ödeme yapıyor, istikrarlı özel podcast’ler de şirketin en çok kazanım sağladığı alanlar arasında yer alıyor.

2022’nin başında Spotify, Rogan’ın podcasti yüzünden bir çok sorunla karşılaştı. COVID-19 aşıları oluşturmak için kullanılan mRNA teknolojisi üzerine tartışmalı iddialar sunan bu podcast yüzünden şirketin başı belaya girdi. Ardından yaşanan Rusya Ukrayna anlaşmazlığı da şirketin işlerine engel oldu, ancak buna rağmen platform son hız büyümeye devam ediyor.

Spotify, tüm engellere rağmen büyüyor

Neil Young ve Joni Mitchell gibi sanatçılar ve Spotify’ın yanlış bilgileri kaldırmayı reddetmesini protesto etmek için podcast yayınlarına son verdi. Şirket, Rogan’ı bırakmayacağını söyledi, ancak sonunda yanlış bilgilerin tekrarlandığı bölümlere bir içerik danışma etiketi ekleyeceğini söyledi.

Kısa bir süre sonra şirket, Ukrayna’nın işgalini protesto etmek için Rusya’daki hizmetini tamamen askıya alacağını ve bölgedeki ofislerini kapatacağını duyurdu. Spotify’ın Rusya’daki en büyük ikinci platform olduğu bildirilse de, şirketin gelirine önemli bir katkıda bulunmadı. Belgelerde şirket, 1,5 milyon ücretsiz kullanıcıyı ve ülkeyi kesintiye uğratmanın bir sonucu olarak Premium için ödeme yapan 600.000 ek kullanıcıyı kaybettiğine inandığını söylüyor. Bu kayıpların, Latin Amerika ve Avrupa’da artan kullanıcı büyümesiyle fazlasıyla telafi edildiğini de sözlerine ekledi. Tüm bunlara rağmen büyüme kaydeden şirket hala en çok dinlenen müzik uygulaması olarak öne çıkıyor.

Cisco MERAKI ile SASE Yaklaşımı! SASE Nedir, Neler Sunuyor?