Google arama uygulamaları için kararı verdi

Google, Rusya'da Play Store ve YouTube ödemelerini duraklattı

Google, Play Store’da yer alan tüm arama kaydetme uygulamalarını kaldırmaya hazırlanıyor.

Google arama uygulamaları için kararı verdi. Bu uygulamalar uzaktan erişimle, gelen bir çağrıda yer alan konuşmaları kaydetme olanağı sağlıyordu.  Bu erişimin sağlanabilmesi için sistem içinde Erişilebilirlik ayarlarının açık olması gerekiyordu. Uygulamaların  tarafların açık rızası olmadığı durumlardaki yasallığı ayrıca bir tartışma konusuydu.

Uygulamaların engellenmesi ile ilgili yazılı bir açıklama henüz yapılmazken, bir Reddit kullanıcısı 21 Nisan’da, Google’ın Android geliştiricilerinin arama kaydetme imkanı sağlayan Erişilebilirlik API’sini düzenlemeyi içeren bir politikasını güncelleme planını açıklayan bir ileti dizisi yayınladı.

Google arama uygulamaları

Google arama uygulamaları için kararı verdi

Google, Erişilebilirlik özelliğinin arama ses kayıtlarının yapılabilmesi için tasarlanmadığını söylerken, bu açıklamanın özelliği bu amaçla kullanan geliştiricileri şaşırtmış olması da muhtemel. Şirket, uygulama ile ilgili yeni düzenlemelerin gerekçesini listelenmemiş bir YouTube  videosu olarak yayınladığı bir web seminerinde açıkladı.

Google arama uygulamaları

Google, bahsi geçen videoda arama kaydının bir Android telefonun yerleşik çevirici uygulaması tarafından sunulabileceğini söylüyor. Ancak aramadaki taraflardan herhangi biri konuşmalarının kaydedildiğinden habersiz ise Play Store‘dan indirilen hiçbir uygulamanın kayıt özelliği sunamayacağı belirtiliyor.

Google arama uygulamaları

Ancak ileti dizisini yayınlayan Reddit kullanıcısı “yalnızca telefonunuzla birlikte yerleşik olarak gelen ve Google tarafından yapılmış telefon uygulamalarının arama sesine erişebileceğini” ve üçüncü taraf uygulamaların benzer erişime sahip olmadığını iddia ediyor. Bu durumda, bu politika değişikliği Play Store‘daki arama kaydı uygulamalarının sonunu getirebilir gibi görünüyor.

Android ve iOS rekabeti kızışıyor