Cisco MERAKI ile SASE Yaklaşımı! SASE Nedir, Neler Sunuyor?

CS 323

#İŞBİRLİĞİ

SASE, Secure Access Service Edge’in kısaltılmış hali aslında. Peki anlamı nedir derseniz; temel anlamda, IT altyapımızdaki bağlantı katmanı olan ağ bileşenlerini güvenlik bileşenleriyle belli ölçeklerde bir araya getirerek yeni bir mimari ortaya koymasıdır.

SASE hakkında bilinmesi gereken ilk şey, bunun bir ürün değil, bir mimari olduğu gerçeği. Bu, genel olarak merkezileştirilmiş veri merkezi yapısından bulut tabanlı dağıtık mimariye geçişi işaret ediyor.

İşletmeler artık ofiste ya da evden hibrit modelde, çalışanlarını bu yeni modele hızlıca adapte etmek için gayret gösteriyor. Peki ama geleneksel yapıda neler eksik kalıyor, neler yanlış oluyordu da böyle bir geçişe ihtiyaç duyuldu?

Geleneksel yaklaşımda, işletmelerin bir genel müdürlük binası olur ve orada bir veri merkezi bulunur. Bu veri merkezinin içinde de kullanıcıların ihtiyaç duydukları uygulamalar koşturulur. Bu yaklaşım, yıllarca sorunsuz işledi. Tabii bu süreçte ister istemez performans sorunları da gözleniyordu.

Günümüzde, çalışma şekillerimiz değişiyor. Son 10 yılda bulut adaptasyonunda da bir artış söz konusu. Böylelikle de farklı modeller için arayışlar gündeme geldi.

Artık ofislerde oturmak yerine, gerek evlerimizden, gerek hibrit, gerekse de mobil olarak şirket kaynaklarına, uygulamalarına bağlanma ihtiyacı hissediyoruz. Kullanıcının, nesnenin ya da erişmeye çalışılan uygulamanın nerede olduğunun hiçbir önemi yok. Önemli olan yegane detay, artık kullanıcının veya nesnenin ihtiyaç duyduğu uygulamaya sorunsuz ve güvenli bir şekilde erişebilmesi.

Cisco MERAKI ile SASE Yaklaşımı! SASE Nedir, Neler Sunuyor?

SASE yaklaşımı, ağ ve güvenlik katmanlarını 5 temel noktada birleştiriyor:

1. SD-WAN
2. CASB
3. SWG
4. FWaaS
5. ZTNA.

Cisco da SASE’yi 3 temel başlık altında değerlendiriyor:

1. Kullanıcıları, nesneleri, ihtiyaç duydukları uygulamalara bağlama.
2. Bağlantıyı sağlarken eksiksiz ve sorunsuz bir güvenlik altyapısı.
3. Ağ ve güvenlik bileşenlerini entegre bir şekilde konsolide etmek.

İlk başlığımız Connect, yani bağlama. Cisco, bu başlık altında SD-WAN kavramından ve bu kavramıyla ilgili tasarladığı ürünlerinden bahsediyor. Bu noktada SD-WAN, Cisco’da iki temel başlığa ayrılıyor:

1. Viptela’dan gelen geleneksel SD-WAN yaklaşımı.

2. Meraki SD-WAN.

Konu hakkında daha fazla bilgiye, hazırladığımız video aracılığıyla erişebilirsiniz. Tabii merak ettikleriniz, dolayısıyla da sormak istedikleriniz varsa, bu tarafta da Tech Data ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.

“Cisco SASE mimarisi hakkında detayli bilgi ve PoC/Demo talepleriniz için [email protected] adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.”

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

YouTube Shorts bünyesine reklamlar geliyor